Poljoprivrednici zabrinuti zbog neobično toplog vremena usred zime

10.02.2024. - Aktuelno

Netipično topla zima ove godine mogla bi napraviti probleme u poljoprivredi. Umjesto da sada hodamo po snijegu i ledu, kod nas ovih dana vladaju proljećne temperature.

Responsive image

Buđenje vegetacije je moguće, ali šta se može očekivati ako stignu mraz i minus narednih mjeseci?

Za poljoprivrednike ni ova, a ni prošla godina nisu sjajne. Najveći problem za povrtlare su dvije blage zime zaredom.

“Većina insekata, koji veoma štete povrću, preživljavaju lako na ovim temperaturama i sve se više množe. Tako da je sve teže održati povrtlarsku proizvodnju na otvorenom i u plastenicima. Blage zime bukvalno zaštitne insekte da oni prežive i onda se množe” objašnjava za Srpskainfo Mićo Žuvić iz Bijeljine, dugogodišnji povrtlar i proizvođač kiselog kupusa.

Ističe kako su problem i oscilacije temperatura u ljetnom periodu.

“Kada treba da bude toplo, bude hladnijih dana i olujnih vjetrova. Zadnje dvije godine klimatske promjene dosta utiču na to”, naglašava on i dodaje kako i previsoke temperature, preko 35 stepeni, stopiraju rast biljaka.

I meteorolozi su upozorili da će, ako se nastavi ovakav topli period, uskoro krenuti da se budi vegetacija, a nemoguće je da cijeli april i mart prođu bez zahlađenja.

“Nisu prognoze dobre, ovo nije dobro za cijeli ekosistem, za poljoprivredu, vodoprivredu”, istakli su oni.

Za Republiku Srpsku i Federaciju BiH danas je na snazi narandžasto upozorenje zbog očekivanih obilnih padavina i vjetra. Obilne padavine očekuju se na području Hercegovine i u jugozapadnim krajevima, dok će vjetar južnog smjera duvati širom zemlje, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Narandžasto upozorenje za vjetar biće na snazi od ponoći do nedjelje ujutro, a za padavine od 15 časova do nedjelje uveče. Prognozirana količina padavina kreće se od 40 do 80 litara po metru kvadratnom, a lokalno može pasti i više, dok se očekuju udari vjetra južnog smjera brzine od 50 do 70 kilometara na čas, na planinama i visoravnima do 90 kilometara na čas.

Izvor: Srpska info