Otac Gojko pojasnio vjernicima čega se treba pridržavati tokom posta

19.03.2024. - Aktuelno

Vaksršnji post, počeo je 18. marta i trajaće sedam nedjelja, a osim toga što je najduži i trajaće punih 48 dana, ovaj post se smatra i najstrožim jer se veći dio njegovog trajanja, vjernici uzdržavaju od hrane, a najveći dio se posti na vodi.

Kako je izjavio sveštenik ovaj post je najstrožiji i najduži, ali istovremeno je i najvažniji.

“Ne smatramo ga samo nizom zabrana, već priliku za duhovnu regeneraciju. Kroz teme istine, ljubavi i zajednice, prolazimo kroz iskušenja koja nam postavlja Gospod. Važno je da idemo sa Hristom, da slušamo njegovu riječ i da u posljednjoj sedmici uđemo u Jerusalim, jer nas On vodi putem vječnog života”, kaže sveštenik.

Otac Gojko ističe važnost oslobođenja od poriva za hranom, što nas vodi ka introspekciji i fokusu na duhovni rast. Pored minimalizacije unosa hrane, podstiče nas da se okrenemo bogosluženju i čitanju Božje riječi, kako bismo pronašli unutrašnji mir i saosjećanje prema drugima.

“Ključni momenat ovog posta je takođe obavljanje svete tajne ispovijesti, što nam pomaže da olakšamo dušu i sagledamo sebe i druge iz perspektive vjere”, kaže otac Gojko u emisiji “Kec na jedanaest” na televiziji K1 i objašnjava kako crkva gleda na ljude koji ne poste i ne dolaze na službe:

“Ne osuđujemo nikoga. Samo stoji otvoreni poziv izrečen ustima Jovana Zlatoustog na Vaskrs ujutru: “Dođite svi koji ste postili i koji niste.” To ne znači da ne treba postiti; to je samo jedno ohrabrenje za ljude koji nisu postili, jer je trpeza ta praznična postavljena i za njih. Čovjek kome radi savjest razmisliće u tom smislu, da ako Gospod ne dijeli ljude, zašto se i on ne bi potrudio da bude drugačiji nego do sada”, zaključio je.

Izvor: Srpska info