Oglasio se FZO Srpske nakon hakerskog napada na IZIS, važna poruka za zdravstvene ustanove

01.01.2024. - Aktuelno

Nakon sofisticiranog hakerskog napada na Integrisani zdravsteni informacioni sistem (IZIS) svi medicinski i lični podaci građana su sačuvani i bezbjedni zahvaljujući pravovremenoj i brzoj reakciji stručnih službi FZO koji danonoćno rade na ponovnom uspostavljanju sistema.

Responsive image

To je saopšteno iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

Kako kažu, budući da se radi o međunarodnoj organizovanoj hakerskoj akciji o čemu MUP RS vodi istragu, Fond planira da u narednim danima sazove sjednicu Nadzornog odbora IZIS i pozove sve nadležne institucije da zajednički donesu odluku o narednim koracima vezanim za ovaj hakerski napad.

“ Koristimo ovu priliku da informišemo zdravstene ustanove da pacijente primaju bez elektronske kartice i da će Fond u ovim danima finasirati zdravstvenu zaštitu za sve građane, osigurane i neosigurane, o čemu ćemo posebnom instrukcijom obavijestiti i zdravstvene ustanove”, saopšteno je iz Fonda.

Podsjećamo, bilo je planirano da se od 1. januara u Srpskoj koriste isključivo elektronske zdravstvene knjižice. A onda se desio napad na IZIS.

Izvor: Srpska info