Narednih dana ne perite auta zbog saharske prašine

30.04.2024. - Aktuelno

Narednih dana se savjetuje da ne perete vaše automobile, jer bi, s obzirom na najave, to mogao da bude uzaludan posao.

Naime, saharska prašina je, nošena jakim južnim vjetrovima, stigla i u BiH.

Meteorolog Bakir Krajinović, u razgovoru za “Kliks”, objasnio je detalje ovog fenomena te najavio kada se očekuje vrhunac koncentracije prašine i kada će kiša pomoći u čišćenju atmosfere.

Prema riječima Krajinovića, nije riječ o pijesku koji ostaje u sjevernoj Africi zbog svoje teže granulacije, već o finijoj prašini koja se podiže i prenosi preko Mediterana do jugoistočne Evrope, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Očekuje se da će atmosfera biti najzamagljenija 1. maja, iako koncentracije prašine neće biti previsoke. Međutim, interesovanje javnosti za ovaj fenomen uvijek je izraženo.

Kiše koje su predviđene za 1. i 2. maj znatno će smanjiti prisustvo prašine u vazduhu, čime će se atmosfera pročistiti i vratiti svoju proljetnu čistoću i boje. Krajinović ističe da će već 2. maja atmosfera biti znatno čistija, a epizoda sa saharskom prašinom smatraće se završenom nakon prvih proljetnih pljuskova.

Meteorolog takođe predviđa idealne vremenske uslove za jutarnje sate 1. maja, koji će biti topli i sunčani, s temperaturama koje će varirati od 10 do 19 stepeni, u zavisnosti o regiji. Sunčano vrijeme pružiće savršen uvod u Prvi maj, iako će biti potrebna zaštita od UV zračenja. Od podneva se očekuje postepeno naoblačenje s južnih pravaca, što će rezultirati lokalnim pljuskovima i grmljavinom u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima.

Dolazak prvomajskih pljuskova označiće i promjenu vremena u narednim danima, s čestim proljetnim pljuskovima koji će se izmjenjivati sa sunčanim intervalima. Temperature će se kretati u prosječnim granicama za ovo doba godine, s jutarnjim temperaturama od 8 do 18 stepeni, ovisno o dijelu zemlje.

Uz povremene padavine i niže temperature, početak maja donijeće promjenjivo vrijeme, ali i dobrodošlo osvježenje i čišćenje atmosfere od saharske prašine koja je privremeno obilježila kraj aprila.

Izvor: bl-portal.com