Proizvodni plan veći od 7.000 gigavat-časova

10.05.2024. - Aktuelno

Vlada Republike Srpske usvojila je Elektroenergetski bilans Srpske za ovu godinu kojim je predviđena ukupna proizvodnja električne energije od 7.603 gigavat-časa ili više za 1,8 odsto od prošlogodišnjeg plana.

“Predviđena proizvodnja električne energije u termoelektranama je 4.736 gigavat-časova, u hidroelektranama 2.317, u malim elektranama, uključujući industrijske 472 gigavat-časa, a u solarnim elektranama 77”, saopštili su iz Vlade RS, prenosi Srna.

Iz Elektroenergetskog bilansa za ovu godinu navode da se vidi da će elektroenergetski subjekti iz Republike Srpske u potpunosti obezbijediti uredno snabdijevanje svih potrošača električne energije u Srpskoj i ostvariti određeni bilansni višak.

Distributivni gubici električne energije bilansom za ovu godinu planirani su u ukupnom iznosu 329 gigavat-časova ili 8,14 odsto.

Elektroenergetskim bilansom za ovu godinu, uz zadovoljenje potreba za električnom energijom svih potrošača, planiran je bilansni višak od 2.742 gigavat-časa, od čega je planirani bilansni višak Mješovitog holdinga “Elektroprivreda Republike Srpske” 525 gigavat-časova.

Izvor: Nezavisne