“Mrvicama” potrebno mnogo ljubavi i podrške

17.11.2023. - Aktuelno

Edukacija, radionice i terapije za “mrvice” su jako značajne. Kroz igru i rad djeca treba da usvoje socijalne vještine, razviju osjećaje i stiču prijateljstva, ali potrebno im je mnogo ljubavi i podrške, kazala je Amela Filipović, predsjednica Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice”, povodom 17. novembra, Međunarodnog dana posvećenog malim divovima.

bebe

Kako je rekla, različiti su problemi sa kojima se susreću prijevremeno rođena djeca.

“Neki imaju problem sa zaostatkom u razvoju, kasnije progovore, prohodaju… Kad su tako mali često se dešava da nakon što tek izađu iz bolnice moramo da se vratimo zbog nekih infekcija, upala, jer je njihov organizam tako krhak da ga svaka bakterija lako napada”, kazala je Filipovićeva i dodala da nemaju tačan podatak koliko se djece godišnje rodi prijevremeno.

“Možemo reći da, ako danas imamo 20 rođenih beba, bar jedna je rođena prije vremena”, rekla je Filipovićeva i dodala da se u tu grupu ubrajaju sva djeca rođena prije 37. sedmice trudnoće.

Pojasnila je da je medicinska njega jako bitna za preživljavanje i kvalitetan život prijevremeno rođene djece, te je glavni cilj Udruženja, koje broji 300 članova, unapređenje boravka “mrvica” na kliničkim centrima, njihovog liječenja, a kasnije i oporavka i napuštanja bolnice.

Međunarodni dan prijevremeno rođene djece u petak je obilježen širom Srpske, a Filipovićeva je navela da će u Banjaluci, Gradišci i Istočnom Sarajevu biti pušteni ljubičasti baloni.

“Ljubičastom bojom u petak uveče će biti osvijetljene zgrada Gradske uprave Banjaluka, zgrada Dječijeg vrtića ‘Patrijarh Pavle’ i fontana na jezeru u Istočnom Novom Sarajevu, u Palama Dječiji centar ‘Buba Mara’, a u Gradišci “Arena””, navela je ranije Filipovićeva.

Pojasnila je da, iako su ranijih godina kampanju “Ljubičasti novembar” održavali u ovom mjesecu, ove godine je Upravni odbor Udruženja odlučio da kampanju pomjeri za decembar i, kako kaže, tako obilježe kraj godine.

“Tako će donatorsko veče biti održano 17. decembra u Domu omladine u Banjaluci, a humanitarne aktivnosti trajaće tokom cijelog decembra”, rekla je Filipovićeva i pojasnila da je cilj da se pozovu svi privatni i poslovni donatori, koji bi pomogli u prikupljanju novčanih sredstava.

“Nadamo se da ćemo prikupiti dovoljno sredstava da kupimo aparate koji su nam neophodni. Najvažniji od njih je video-laringoskop namijenjen za intubaciju novorođenčadi male kilaže, kao i aparati za lakše pronalaženje vena kod beba, ali i nekoliko drugih koje ćemo donirati ostalim kliničkim centrima kojima je neophodno”, kazala je Filipovićeva.

Ističe da je jako značajno za male divove što odnedavno u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS postoji banka humanog mlijeka.

“Nama je zaista drago da je konačno počela s radom banka i da sve majke koje imaju viška mlijeka mogu da ga doniraju. Ovo je veliki projekat za Republiku Srpsku i za sve ‘mrvice’ kojima je humano mlijeko od najbitnijeg značaja u njihovom prijevremenom rođenju”, istakla je Filipovićeva.

Međunarodni dan prijevremeno rođene djece prvi put je obilježen 17. novembra 2009. godine. Ljubičasta boja, koja predstavlja osjetljivost i izuzetnost, postala je simbol za obilježavanje ovog dana.

Izvor: Nezavisne / Autor: Dajana Vujatović