Ulje s tri marke skočilo na 5,70

21.08.2022. - Aktuelno

I dok je kilogram junećeg mesa od buta bez kosti u junu prošle godine koštao 13,55 KM, ove godine košta skoro 18 maraka.

Cijene u BiH galopirajuće rastu i rijetko koji prehrambeni artikli postaju jeftiniji. Ekonomski analitičari kažu da do snižavanja cijena dođe tek onda kada prodavači primijete da bi zalihe koje imaju mogle propasti.

Osim što je kupovna moć građana znatno slabija, mnogi su iskoristili period povoljnijih cijena, a nerijetko su se i zaduživali kako bi napravili zalihe osnovnih životnih namirnica poput brašna, ulja, šećera i soli te kako ih u narednom periodu ne bi morali kupovati.

1,7 posto

Potrošačke cijene u FBiH su opet više, a podaci Zavoda za statistiku FBiH pokazuju njihov rast u junu 2022. u odnosu na prethodni mjesec za 1,7 posto.

Uporedili smo podatke Federalnog ministarstva trgovine koji se odnose na prosječne cijene namirnica, prema kojima je juni ove godine znatno skuplji u odnosu na juni 2021.

Ono što je bitno spomenuti jeste da je pokrivenost potrošačke korpe prosječnom plaćom ispod 50 posto.

U proteklih godinu zasigurno je najviše poskupjelo ulje, pa su tako građani za litar ulja prošle godine izdvajali 3,01 KM, a ove godine ga plaćaju 5,70 maraka.

Skuplja je i riža, koja je po kilogramu koštala 3,38 KM, a sada košta 4,23 marke. Značajno je poskupjelo i brašno, koje po kilogramu sada košta 1,47 KM, a koštalo je 0,94 marke.

Meso 18 KM

S obzirom na sušu i uništene kukuruz i pšenicu ove sezone, poljoprivrednici najavljuju da će cijene mesa nastaviti rasti. Građani na mesu prave i najveće uštede, pa se u prodavnicama mogu naći već izvagana pakovanja od 200 i 300 grama faširanog mesa, što ranije nije bio slučaj.

I dok je kilogram junećeg mesa od buta bez kosti u junu prošle godine koštao 13,55 KM, ove godine košta skoro 18 maraka. Nezapamćene cijene dostigla je i piletina, a pile se može kupiti za 6,49 KM, dok je samo godinu ranije koštalo 5,02 marke.

Cijene maslaca su posebno iznenadile građane, a kilogram sada košta 28 maraka, dok je ranije koštao 21,56 KM. Uštede se prave i na kafi, čija je cijena po kilogramu dostigla 16,86 KM, a ranije je bila 13,17 maraka.

Za litar mlijeka danas je, umjesto ranijih 1,38 KM, potrebno izdvojiti 1,65 maraka.

Najveći rast

Ipak, podaci Zavoda za statistiku FBiH pokazuju da je najveći rast zabilježen u odjeljcima rekreacija i kultura za 1,6 posto te restorani i hoteli za 1,3 posto.

Izvor:Agencije