Nova prijava protiv banjalučkog hakera

09.02.2024. - Aktuelno

Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske podnijela je tužilaštvu novu prijavu protiv banjalučkog hakera Aljoše Borkovića zbog neovlaštenog pristupa računarima firme TRB (Tehnički remont Bratunac).

Responsive image

U MUP Srpske navode da je izvještaj podnesen Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci zbog sumnje da je A.B. počinio krivično djelo neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka, prenosi ATV.

”Za navedenog postoji osnov sumnje da je tokom 2020. godine korištenjem lažnog naloga elekronske pošte dovelo u zabludu zaposlene jednog pravnog lica iz Bratunca, koje je vjerujući da se radi o vjerodostojnom pošiljaocu, otvorilo i aktiviralo nalog elektronske pošte što je bez njihovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa, a potom i pristup kompjuteru oštećenog i vršenje drugih radnji kao što je prebacivanje datoteka/podataka sa i na kompjutere oštećenog pravnog lica”, navodi se u saopštenju.

U MUP-u Srpske upozoravaju građana da ne ostvaraju sumnjive mejlove, te da u slučaju bilo kakve sumnje u potencijalni napad, bez odlaganja prijave najbližoj policijskoj stanici.

Protiv Borkovića je MUP Srpske je dosada podnio više prijava, ali je on nedostupan istražnim organima i sumnja se da je u Srbiji. Prije dva dana Borković je prijavljen zbog sumnje da je sredinom 2021. godine ”upao” u računar Ivana Begića, od koga je potom tražio 500.000 evra da u javnosti ne objavi eksplicitni snimak do kojeg je došao neovlaštenim pristupom zaštićenom kompjuteru.

U julu prošle godine je prijavljen tužilaštvu za sajber napad u kojem je od advokata Vasvije Vidović ukrao podatke o raznim predmetima i u njeno ime slao lažne poruke brojnim ljudima, a zatim pokušao da iznudi novac.

U dva navrata je prijavljivan zbog sumnje da je upadom u računare pokušao da iznudi novac od hrvatske firme ”Petrohemija”. Osumnjičen je i za pribavljalje lažnu službene legitimacije Vlade Republike Srpske, kao i službene legitimacije Sindikata policije i policijskih starješina Republike Srbije sa službenom značkom, koje je upotrebio kao prave. U oktobru prošle godine prijavljen je da je pokušao da iznudi 150.000 evra od ”Klinike Kostić” iz Banjaluke. I tada se navodilo da je Borković hakovao računarski sistem ”Klinike Kostić”, da bi potom tražio da mu se u kripto valuti ”Bitkoin” isplati 150.000 evra kako bi im otključao sistem, te da ne objavi snimljeni sadržaj.

Borković se našao pod istragom MUP-a Srpske i zbog sumnje da je u aprilu 2022. godine pomagao u bjekstvu Jovanu Jošilu, kome se spremalo hapšenje u nastavku akcije ”Storidž” što je izbjegao upravo uz pomoć Borkovića.

Izvor: ATV