Privredna komora traži hitnu reakciju Vlade RS

30.06.2022. - Aktuelno

Privredna komora RS traži od Vlade da po hitnom postupku ukine porez na isplatu toplog obroka i regresa radnicima.

Imajući u vidu da se posljednjim povećanjem najniža plata značajno približila prosječnoj plati u Republici Srpskoj, što dodatno opterećuje politiku određivanja plata u privredi, jer negativno utiče na motivaciju visokokvalifikovane radne snage i stvara dodatni pritisak u ovom pravcu, neophodno je hitno definisati mjere koje će stvoriti uslove za rasterećenje poslovnih subjekata poreskih davanja – zaključak je Upravnog odbora Privredne komore RS.

Zato Upravni odbor Komore predlaže da se urade izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak – po hitnom postupku, na način da se u poreska oslobađanja uvrste regres i topli obrok u slučajevima kada privredni subjekti ne obavljaju samostalno pripremu toplog obroka, niti koriste usluge keteringa do određenog iznosa ili procenta.

“Dodatno smatramo da je zbog ravnopravnijeg sistema oporezivanja potrebno definisati i uvesti platne razrede prilikom oporezivanja poreza na dohodak, po uzoru na države regiona –  Hrvatsku i Sloveniju” – stav je asocijacije privrednika.

Povećanje troškova

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS, za Srpskainfo kaže da se privrednici suočavaju s velikim problemom jer je povećanje najniže plate došlo na polovini godine, kada je realizacija ugovora u toku i koji se ne mogu promijeniti tek tako.

“Dakle, imamo iznenadno povećanje troškova, a s druge strane, ne možemo povećati cijene prema kupcima, posebno onima na ino tržištu. Zato je Upravni odbor analizirao šta se sve može uraditi da se privreda rastereti što prije” – objašnjava Ćorić.

Osim toga, kako kaže, svi zaposleni u privredi očekuju povećanje plata od najmanje 10 odsto, odnosno za onoliko koliko su povećanja primanja u javnom sektoru.

“To je pritisak i većina privrednih preduzeća to ne može da uradi” – tvrdi Ćorić.

Suština zahtjeva privrednika je, kako kaže, da se mora nastaviti s aktivnostima poslije povećanja najniže plate i povišica u javnom sektoru.

Ćorić dodaje da iz Vlade RS nemaju povratnu informaciju na zahtjeve koje su objelodanili 17. juna. Vlada RS je povećala najnižu platu sa 590 na 650 KM.

Pitanja o zahtjevima privrednika smo uputili u Ministarstvo finansija, ali odgovore nismo dobili.

Usklađivanje poreskih politika

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, ne dijeli mišljenje sa kolegama iz Privredne komore RS.

“Postoji dogovor između vlada Republike Srpske i Federacije BiH da se ide na smanjenje izuzetaka od poreskog oslobađanja. U FBiH je sada isplata toplog obroka i regresa neoporeziva, a kod nas je isplata oporeziva ali je manja poreska stopa. Zato su se dvije vlade dogovorile da ukinu te izuzetke kako bi imali sličnu poresku politiku. Vlada RS je već kroz prethodne reforme smanjila svoju poresku stopu, pa nije za očekivati da dođe do rasterećenja na isplatu toplog obroka i regresa. Tako da će, vjerovatno, u FBiH oporezovati topli obrok i regres” – ističe Trivić.

Osim toga, poresko rasterećenje bi stvorilo samo, kako ocjenjuje, dodatan prostor za sivu zonu.

“U FBiH ima dosta primjera da radnik kao prima 500 KM platu i isto toliko toplog obroka, što je nerealno” – objašnjava Trivić.

On smatra da bi bilo realnije izmijeniti Zakon o podsticajima na rast plata u korist privrede.

“Cijelom privatnom sektoru, bez obzira koja djelatnost je u pitanju, vraća se 70 odsto od povećanja plate radniku. Tu bi trebalo tražiti povoljnije uslove”– smatra Trivić.

Privrednici Republike Srpske smatraju da bi Vlada RS trebalo i hitno da primjeni princip upravljanja u kriznim situacijama “jer je situacija blizu proglašenja vanrednog stanja” i posvetiti se formiranju kriznog menadžmenta na nivou Republike Srpske.

“Cilj je hitno djelovanje, definisanje mjera za ublažavanje posljedica krize, izmjene propisa i donošenja odluka koje bi uticale na smanjenje negativnih uticaja i pružanje podrške oporavku privrede. Ukoliko se procijeni da je to neophodno, rješenje može biti i u uvođenju vanrednog stanja kao načina za olakšano donošenje odluka u cilju brzog djelovanja i očuvanja privrede Republike Srpske, po uzoru na Republiku Mađarsku” – predlažu privrednici.

Očekivali suspenziju akciza

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS, kaže da su privrednici očekivali da će biti privremeno zamrznute akcize na gorivo.

“Nažalost, to se nije desilo. Pri tome, sve zemlje EU povlače određene poteze i subvencionišu stanovništvo, a ovdje se neke stvari nisu desile, što je zabrinjavajuće” – ističe Ćorić.

Po svemu sudeći, kako dodaje, Evropska unija će sigurno biti u energetskim problemima od jeseni, što će da izazove lančanu reakciju na repromaterijale, otežane uslove poslovanja…

Upravni odbor Privredne komore RS je tražio da se kao mjera podrške privredi u uslovima trenutne krize suspenduje naplata akcize (putarine kao vrste indirektnog poreza) za puteve, te za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva do kraja godine.

“Na taj način bi djelimično bili ublaženi negativni efekti energetske krize koji dovode do enormnog skoka cijena naftnih derivata” – poručuju privrednici.

Izvor: Srpskainfo/ Tijana Grujić