Osumnjičene da su ubicama iz regiona nabavljale pasoše BiH

07.06.2024. - Aktuelno

Marko Ikić i još dvije osobe uhapšene su u akciji ”Verona” zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu sa falsifikovanjem putnih isprava BiH koje su dostavljali kriminalcima sa potjernica i tako im omogućavali neometano kretanje i skrivanje od istražnih organa.

Kako saznaje ATV, osumnjičeni su obezbjeđivali dokumenta mahom za pripadnike Kavačkog klana, među kojima je bio i Dušan Jovanović Giba koji se dovodi u vezu sa učešćem u mafijaškim ubistvima četiri člana škaljarskog klana na Krfu i u Atini. Jovanović je krajem januara protjeran iz BiH, nakon što je osuđen na osam mjeseci zatvora upravo zbog krivotvorenja isprava.

U MUP-u Srpske navode da su akcija ”Verona”, po naredbi Tužilaštva BiH, na području Zvornika realizovali policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet u saradnji sa PU Zvornik.

“U akciji ”Verona” uhapšene su tri osobe zbog sumnje da su su počinili krivična djela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina, falsifikovanje isprave, kompjuterska prevara, falsifikovanje ili uništenje službene isprave”, saopštio je MUP Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je uhapšena trojka osumnjičena da je na području Zvornika stupala u kontakt sa više kriminalaca i pripadnika organizovanih kriminalnih grupa iz više zemalja u Evropi.

“Radi se o osobama za kojima su bile raspisane potjernice zbog najtežih oblika krivičnih djela (teška ubistva, nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga i dr. kojima su organizovali i posredovali u izdavanju ličnih karata i putnih isprava BiH na osnovu falsifikovanih inostranih dokumenata”, navode u policiji.

Dodaju da su po nalogu Suda BiH izvršeni pretresi na pet lokacija pri čemu su oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

“Pronađeno je i oduzeto više pečata institucija Republike Srpske i BiH, srednjih škola, privatnih preduzeća, obrasci, uvjerenja i potvrde, mobilni telefoni i drugi predmeti”, navodi se u saopštenju MUP-a Srpske.

Izvor: ATV / Autor: Ognjen Matavulj