Ponavljanje izbora na 35 mjesta u Srbiji

30.12.2023. - Aktuelno

U Srbiji se danas na 35 biračkih mjesta ponavljaju izbori za poslanike Skupštine Srbije, na kojima pravo glasa ima 19.543 birača.

izbori

Izbori će biti ponovljeni i na tri mjesta za odbornike Skupštine grada Beograda.

Biračka mjesta otvorena su od 7:00 do 20:00 časova, a do njihovog zatvaranja u toku je izborna tišina.

Izbori se ponavljaju na biračkim mjestima na kojima nije bilo moguće utvrditi rezultate glasanja na parlamentarnim izborima održanim 17. decembra, kao i na onim mjestima na kojima su poništeni rezultati glasanja zbog uočenih izbornih nepravilnosti. Nakon zatvaranja biračkih mjesta, lokalne izborne komisije u roku od 96 časova treba da podnesu Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) zbirni izveštaj o rezultatima na svim biračkim mjestima koja se nalaze na njihovoj teritoriji.

Rok za podnošenje prigovora traje 72 sata od zatvaranja biračkih mjesta i utvrđivanja preliminarnih rezultata.

Ukoliko glasanje prođe bez nerelegularnosti, Republička izborna komisija ima rok od 96 sati od prijema svih zbirnih izveštaja o rezultatima glasanja da donese ukupni izvještaj o rezultatima izbora koji su održani 17. decembra, odnosno da proglasi konačne rezultate.

Nakon objavljivanje konačnih rezultata, RIK u roku od deset dana treba da dodijeli mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redoslijedu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata sa izborne liste i izda uvjerenja o izboru za narodnog poslanika.

Izvor: Nezavisne / Foto: Tanjug/AP