Kod Srpca uginulo 25 labudova

08.02.2024. - Aktuelno

“U Republici Srpskoj utvrđeno je prisustvo ptičijeg gripa i određene su mjere za suzbijanje ove bolesti na ugroženom području Gradiške i Srpca”, rekao je pomoćnik ministra za veterinarstvo Negoslav Lukić.

Lukić je rekao da su u utorak, 6. februara, lovci pronašli 25 uginulih labudova u mjestu Donja Dolina, na granici sa opštinom Srbac, te je na uzorku od pet uginulih labudova utvrđeno prisustvo genoma virusa influence ptica, dok su ostali leševi zbrinuti na propisan način.

Responsive image

On je napomenuo da je u skladu sa propisima koji su na snazi, radi zaštite zdravlja ljudi i životinja od naročito opasnih zaraznih bolesti i zoonoza, Ministarstvo odredilo mjere za suzbijanje influence ptica.

“S obzirom na to da je riječ o pojavi influence ptica kod divlje populacije nije bilo potrebno donositi stroge mjere, te se donesene odnose na pojačani nadzor, osiguravanje i održavanje higijenskih uslova i biosigurnosnih mjera u svim objektima za uzgoj i držanje živine”, naveo je Lukić.

On je rekao da su nadležne veterinarske organizacije, kao i farmeri, obavezni da svako uginuće živine ili promjenu zdravstvenog statusa prijave nadležnoj veterinarskoj inspekciji.

“Takođe, s obzirom na to da je riječ o pojavi ptičije influence kod divljih ptica, izvoz mesa živine u zemlje EU nije ugrožen. Nesmetano će se obavljati i unutrašnji promet živine, proizvoda od živine i jaja, uz poštovanje propisanih veterinarskih mjera”, istakao je Lukić.

On je podsjetio da je u proteklih šest mjeseci ptičiji grip kod divljih ptica prijavljen u većini država Evrope, a kada je riječ o zemljama okruženja to su Srbija, Hrvatska, Slovenija i Mađarska. Ptičiji grip u Srpskoj posljednji put je registrovan 2021. godine.

Izvor: Agencije