Tužilaštvo Tuzlanskog kantona se oglasilo povodom trostrukog masakra u Gradačcu

02.11.2023. - Aktuelno

Na zajedničkoj konferenciji za medije Tužilaštva Tuzlanskog kantona i MUP TK prezentovani su relevantni nalazi i rezultati istrage u vezi sa trostrukim ubistvom i tri pokušaja ubistva u Gradačcu 11. avgusta 2023. godine.

50.jpeg

Masovno ubistvo koje je počinio Nermin Sulejmanović je karakteristično i po okrutnom ponašanju prema žrtvi, prema ženi, koje se sada naziva femicid, a vezuje se za nasilje u porodici. U startu je svima nama bilo jasno da se radi o tri ubistva i tri pokušaja ubistva, koje je počinio čovjek koji je isti dan nakon počinjenja tih djela počinio samoubistvo, vama je dobro poznato da Tužilaštvo ne može voditi istragu protiv mrtvih osoba. Ali ta masovnost tog zločina sa elementima okrutnosti koje sam spomenuo, interes javnosti i javni interes jeste da se što više rasčisti odnosno rasvijetle sve okolnosti koje su pratile taj težak zločin, u vezi s onim što se prethodno dešavalo, a veže se za uključenost agencija za provođenje zakona a i Suda u prethodno provedenoj proceduri koju ste vi posebno potencirali. Po Zakonu mi imamo izuzetnu saradnju s Upravom policije TK, mi smo se odredili da upravo tu agenciju angažujemo, te je od najstručnijih osoba formiran tim kojim je u tom momentu rukovodio postupajući tužilac i više iskusnih službenika – rekao je glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić.

“Nametala su se određena pitanja koja se nisu mogla rasčistiti bez poduzimanja radnji dokazivanja, prikupljanja spisa i svega ostalog što je potrebno da se odredi prema tim relevantnim činjenicama, koje javnost iskazuje potrebnim da se saopšte”, napomenuo je tužilac.

“Ni u jednom momentu za vrijeme rada ovog istražnog tima nismo imali nedoumica u pogledu stručne sposobnosti i profesionalizma u provođenju tih radnji, bilo je nekih pritisaka od drugih, preporuka da se uključe druge agencije. Bile su uključene, pomagale su nam”, pojašnjava Ljubić.

Je li bilo propusta?

“Generalno gledano, u okviru dokaza koje smo pribavili, mi smo došli do zaključka da nema protupravnog djelovanja ovlaštenih službenih osoba iz PU Gradačac, niti protupravnog djelovanja suca koji je radio na ovom predmetu. Zaključili smo da toga nema. Mi kao Tužilaštvo nismo ni ovlašteni da izlazimo izvan okvira te procjene. Da li će te ovlaštene osobe, eventualno Suda biti izložene nekoj drugoj proceduri, to nije naše pitanje”, zaključio je glavni tužitelj Ljubić, piše N1.

Nermin Sulejmanović je, podsjetimo, na najsvirepiji način, potpuno hladnokrvno, ubio tri osobe, isto toliko ih je ranio, da bi na kraju izvršio samoubistvo. Uživo je na Instagram profilu prenosio ubistvo Nizame Hećimović.

Izvor: Srpska info