Kruna srpske kraljice Simonide izložena u Istorijskom muzeju

23.01.2024. - Aktuelno

U Istorijskom muzeju Srbije izložena je rekonstruisana kruna srpske kraljice Simonide, žene kralja Milutina, koja je po uzoru na fresku iz manastira Gračanica nedavno izrađena u zlatarskoj radionici Marsela i Simona Čivljaka.

kruna

Kruna kraljice Simonide može da se pogleda u okviru izložbe “Čekajući stalnu postavku” koja će biti obogaćivana novim originalnim predmetima i rekonstrukcijama, kao što su krune kralja Tvrtka Prvog Kotromanića, prvog srpskog kralja – vladara Duklje, Travunije, Zahumlja i Raške u 11. vijeku Mihaila Prvog Vojislavljevića, kao i despota Đurađa Brankovića, koje su u procesu izrade.

Posjetioci će moći da vide i djelo slikara Miodraga Petrovića “Kralj Petar Prvi Karađorđević na volovskim kolima” koje je muzeju pozajmila porodica Maravić, saopšteno je iz Istorijskog muzeja Srbije.

Izložba “Čekajući stalnu postavku” je nakon otvaranja, kako je i najavljeno, povremeno obogaćivana novim predmetima, što je privlačilo dodatno interesovanje posjetilaca.

Prošle godine je dopunjena olovnim pečatom velikog župana Stefana Nemanje iz druge polovine 12. vijeka otkupljenim u San Marinu od aukcijske kuće “Artemide aste”, a zatim i zlatnikom od 20 dinara kralja Milana Obrenovića iz 1882. godine.

Izložbi su pridodate i rekonstrukcije žezla cara Dušana i carice Jelene, koje je starim tehnikama izradio filigranista Goran Ristović Pokimica po uzoru na freske iz manastira Lesnovo, a potom i kristalnim bokalom sa grbom Kraljevine SHS i novčićima vladara iz dinastije Nemanjić.

Izložba je koncipirana tako da daje uvid u pojedine cjeline buduće stalne postavke – u centralnoj i bočnim salama predstavljeni su predmeti koji su pripadali rodonačelnicima i njihovim nasljednicima iz dinastija Karađorđević i Obrenović.

U ostatku prostora predstavljeni su period prednemanjićkih i nemanjićkih vladara, pad srpske srednjovjekovne države pod osmansku vlast, kao i period Srpske despotovine.

Među brojnim originalnim eksponatima, istorijskim značajem se izdvajaju insignije kralja Petra Prvog Karađorđevića – šar, žezlo, kopča za plašt, krunidbeni plašt i jedina sačuvana srpska kruna izlivena od gvozdene ručke topa vožda Karađorđa.

Na izložbi su premijerno predstavljene i idealne rekonstrukcije kruna i odeždi srpskih srednjovekovnih vladara i vladarki, izrađenih radi osvježavanja kolektivnog sjećanja na ovaj period srpske istorije.

Posjetioci imaju priliku da vide rekonstrukcije kruna cara Dušana, kralja Milutina, despota Stefana Lazarevića, carice Jelene i kraljice Jelene Anđel.

Izložene su i rekonstrukcije odeždi kralja Mihaila Prvog Vojislavljevića, kao i kraljeva Milutina i Dragutina iz perioda rane mladosti.

Krune su ručno rađene starim tehnikama na osnovu sačuvanih pisanih izvora i fresaka iz manastira Lesnovo, Manasija, Studenica i Sopoćani u konsultacijama sa brojnim relevantnim stručnjacima.

Izuzetna važnost izloženih originalnih i rekonstruisanih predmeta ogleda se, ne samo u tome što pružaju dragocjene podatke o njihovim vlasnicima, već i zbog činjenice da je sačuvan samo mali dio zaostavštine srpskih vladarskih dinastija.

Izvor: Agencije