Nestašica “ventolina” za inhalacije širom Srpske

10.01.2024. - Aktuelno

U apotekama širom Republike Srpske skoro pa je nemoguće pronaći rastvor ventolin, koji je potreban za inhaliranje, a kako ističu pacijenti koji su se susreli sa ovim problemom, na policama apoteka se ne može naći ni zamjena za njega.

Responsive image

“Propisali su nam inhalaciju ventolinom, međutim, ni u jednoj apoteci, a obišli smo ih mnogo, nismo uspjeli pronaći ventolin. Rekli su nam da ga ne mogu nabaviti, a i da nemaju njegovu zamjenu”, rekla je ona.

Kako navodi, pedijatri su upoznati sa nedostatkom ovog rastvora u apotekama, ali je svakako propisuju pacijentima.

“Zaista je nama roditeljima ovim otežana situacija. Pokušali smo tražiti rastvor i u obližnjim gradovima, međutim, ni u tim gradovima nismo pronašli ventolin”, kaže ova majka.

Sve zalihe ventolina rasprodate su odavno i u Banjaluci, a kako su istakli iz jedne banjalučke apoteke, za njim vlada nestašica.

Ventolina nema ni u prnjavorskoj apoteci, jer su sve svoje zalihe prodali, a kako su istakli iz ove apoteke, ventolina već duže vrijeme nema ni u nabavci.

“Čeka se da prođe kontrola serije, koja je obavezna kada se uveze proizvod i dok ne prođe ta kontrola serije od strane agencije, ne smije se stavljati u prodaju”, rekli su oni.

Ventolina nema ni apoteka u Istočnom Sarajevu. “Zalihe koje smo imali smo prodali, a nove ne možemo nabaviti”, rekli su oni.

Rastvora ventolina nema ni u Trebinju. Zadnje zalihe su prodali krajem prošle godine i od tada vlada nestašica.

“Veći je problem sa rastvorom za inhaliranje nego sa pumpicama”, kazali su iz jedne trebinjske apoteke.

S druge strane, iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH istakli su da im do sada nosioci dozvola nisu prijavili nestašicu.

“Uvidom u službenu evidenciju smo konstatovali da je lijek sa aktivnom supstancom salbutamol u obliku rastvora za raspršivanje jačine 5 mg/1 ml, zaštićenog naziva ventolin, dobio pozitivan nalaz o kontroli kvaliteta dana 27. aprila 2023. godine, a lijek zaštićenog naziva spalmotil dana 31. marta 2023. godine. Nakon toga se uvoznici nisu obraćali zahtjevom za kontrolu svake uvezene serije, a nosioci dozvola nisu prijavili nestašicu”, naveli su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Kako su rekli stupili su u kontakt sa nosiocima dozvola, od kojih očekuju više informacija o nestašici ovih lijekova, kao i razlozima i očekivanom ponovnom pojavljivanju lijekova na tržištu.

Izvor: Mondo