Nezakonite diplome iz BiH završavale u Srbiji i Hrvatskoj

19.03.2024. - Aktuelno

Tužilaštvo BiH predložilo je pritvor za Edinu Brutus, Damira Žugu, Elmu Brutus, Kaju Imširović i Hajriza Bećirovića, uhapšene u akciji “Index”, saopšteno je iz ovog tužilaštva, odakle dodaju da su se na to odlučili zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i uticati na svjedoke ili saučesnike ili ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Za Mevludina Jašarevića biće predložene mjere zabrane koje se, između ostalog, odnose na zabranu sastajanja sa svjedocima i zabrana prelaska državne granice.

Oni se terete da su izdavali diplome Internacionalnog univerziteta u Goraždu (IUG) o visokom obrazovanju sa sva tri ciklusa studija većem broju lica na području BiH, Italije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Libije, Turske i drugih zemalja.

“Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičena Edina Brutus i drugi pripadnici grupe pronalazili lica zainteresovana za sticanje diploma ili njihovu kupovinu, u potpuno nezakonitom procesu, bez odobrenja nadležnih organa u BiH, Švajcarskoj i Italiji, kao i organizovali navodnu nastavu na teritoriji Švajcarske i Italije za studente iz Italije”, navode iz Tužilaštva.

Nakon toga je, kako se dodaje, pod nadzorom Edine Brutus rađeno retrokativno upisivanje podataka studenata u matične knjige, unošenje podataka o upisu na fakultet, lažnih podataka o položenim ispitima, krivotvorenje potpisa profesora, sačinjavanje studentskih dosijea kupaca diploma i stranih studenata.

“Nakon toga su dekani i rektori potpisivali uvjerenja o diplomiranju i diplome o stečenom stepenu visokog obrazovanja, posebno svjesni da IUG nije imao dozvolu za rad izvan Bosanko-podrinjskog kantona Goražde, a za koje usluge odnosno diplome su u većini slučajeva naplaćivali novčane iznose u visini koje bi studenti inače morali platiti za zvanične troškove studiranja”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Akcija “Index”, podsjetimo, sprovedena je na području Goražda, Sarajeva, Zenice, Travnika i Konjica, pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, a u realizaciji su učestvovali pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa drugim agencijama.

“Tokom akcije zaplijenjena je značajna količina novca, veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosijei studenata, dokumentacija koja se odnosi na finansijsko poslovanje pravnih lica, pečati, računari i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Za pet fizičkih lica privremeno su obustavljene transakcije u iznosu većem od 350.000 KM”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Izvor: Nezavisne / Autor: Dragan Sladojević