Turska policija detaljno istražuje ubistvo vođe „škaljaraca“: Analizirano 1.700 časova snimaka

23.09.2022.

Istražioci su analizirali 1.700 časova snimaka sa nadzornih kamera koje su sakupili na 200 lokacija oko mjesta ubistva Jovana Vukotića, vođe organizovane kriminalne organizacije, koja je u regiji poznata kao „škaljarski klan“, a kao počinioci ubistva osumnjičeni su E.E i Y.D, javila je Anadolija.

Oni su, navodi ova agencija, članovi organizovane kriminalne organizacije čiji vođa Turčin B.B. koji je po Interpolovoj crvenoj potjernici uhvaćen u Italiji.

Istragom ubistva  utvrđeno je da su ubistvo organizovali članovi suparničke organizovane kriminalne grupe koji su Vukotića pratili najmanje četiri mjeseca prije ubistva koje se dogodilo 8. septembra u Istanbulu.

Policija je ranije navela da su istražioci otkrili da su kolovođe kavačkog klana Radoje Živković i Zdravko Perunović naručili oružani napad na Vukotića u Istanbulu za približno milion evra. Napad je navodno izveden zbog velike količine droge izgubljene u Srbiji.

Vukotić je ubijen na auto-putu u istanbulskom okrugu Sisli, a smrtonosne hice ispalio je napadač sa motocikla kojim je upravljao još jedan saučesnik. Vukotić je ubijen u automobilu u kojem su u tom trenutku bili i njegova supruga, maloljetno dijete i vozač, a niko od njih nije povrijeđen.

Osumnjičeni za napad su uhapšeni 16. septembra, a istragu o tom slučaju vode pripadnici Odjela istanbulske policije za borbu protiv organizovanog kriminala.

Istražioci su na podu i u gepeku automobila u kojem je Vukotić ubijen pronašli GPS uređaje za praćenje. Utvrđeno je da je Vukotić praćen tokom četiri mjeseca automobilom iznajmljenim u Izmiru od strane E.E, E.T. i F.Y. članova organizirane kriminalne organizacije čiji vođa B.C. je uhapšen u crnoj Gori.

Izvori bliski istrazi su kazali da su osumnjičeni i ranije u više navrata bezuspješno pokušali izvršiti oružani napad na Vukotića.

Utvrdivši sve osumnjičene, njihove adrese i rute bijega, istanbulska policija je sprovela istodovremene akcije u pet turskih provincija.

U akcijama koje su provedene u Istanbulu, Izmiru, Zonguldaku, Antaliji i Artvinu slobode je lišeno 12 osumnjičenih koji se terete da su povezani sa ubistvom Vukotića.

Prilikom pretresa izvršenih na adresama zaplijenjeno je šest lažnih pasoša, 11 lažnih ličnih dokumenata iz raznih zemalja, tri satelitska GPS uređaja i dva komada oružja korištena u incidentu.

S druge strane, u pregledima telefona, računara i fleš diskova osumnjičenih pronađena je mnoga organizaciona dokumentacija o načinu na koji je napad izvršen.

Nakon kriminalističke obrade u istanbulskoj Direkciji policije, nadležnim turskim organima predato je 12 osumnjičenika, uključujući Radoja Živkovića, Zdravka Perunovića te E.S, Y.D, E.E, E.T. i F.Y.

Vukotić je prije tri godine uhapšen u Istanbulu i predat Srbiji, gdje je pušten na slobodu i sa lažnim dokumentima ponovo otišao u Istanbul. Službenici turske policije, koji su takođe razmijenili informacije sa nadležnima u Crnoj Gori, saznali su da je od 2014. godine u oružanim napadima ubijeno najmanje 50 osoba iz kriminalnih organizacija škaljarskih i kavačkih klanova, a da je razlog za to sukob oko krijumčarenja drogom.

 

izvor:Anadolija/Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske