Očekujemo više od pola miliona putnika, radimo da uvedemo nove linije

24.01.2024. - Aktuelno

Međunarodni aerodrom Republike Srpske planira ove godine povećati broj putnika za 10 odsto, odnosno nadaju se da će imati više od pola miliona putnika do kraja 2024. godine.

Responsive image

Aerodrom Srpske je prošle godine nadmašio aerodrom u Puli koji je tradicionalno bio posjećeniji.

“Samo u odnosu na 2022. godinu, u 2023. godini je bilo 120.000 putnika više i dostigli smo broj od 460.000. To govori o intenzivnom rastu broja putnika, jer je samo prije četiri godine kroz aerodrom prolazilo 35.000 putnika.Možemo da se pohvalimo da u redovnoj liniji pored postojećih destinacija “Wizz air” u Bazel i Dortmund, “Rayanerom” naši putnici mogu da putuju u Brisel, Geteborg, Stokholm, Memingen i Beč. Uveden je novi let Baden-Baden u Njemačkoj. Tu je “Air Srbija” za Beograd.Što se tiče čarter letova, oni su vezani za ljetnu sezonu, i neki kao što je Еgipat, počinju već od aprila. Tu su i Turska, Grčka, Tunis. Ono što je novo od ove godine jesu letovi prema Barseloni, Kritu i Rodosu”, kaže Natalija Trivić, direktor aerodroma Republike Srpske za ATV.

Određene procjene pokazuju da putnici koji dođi u Srpsku “ostave” oko 100 miliona maraka, kaže direktor Aerodroma.

“Radili smo određene procjene da se putem putnika, njih oko 250.000, koji dolaze na banjalučki Aerodrom i borave oko 3-4 dana jer su vezani sa letovima za povratak, uz minimalnu potrošnju, u Srpsku se za te dane slike 100 miliona maraka.U narednom periodu ćemo razgovarati kako da uvedemo dodatni broj linija.Na banjalučkom aerodromu se otvara i “Free Shop”, radili smo na proširenju kapaciteta parkinga. Završili smo pregovore za korišćenje skladišnog kargo prostora, pa ćemo ići u razvoj kargo saobraćaja, da pored putničkog koristimo i transport roba. Plan je i da se proširi zgrada aerodroma upravo jer ove godine očekujemo veliki broj putnika”, kaže Natalija Trivić za ATV.

Izvor: ATV