Novi izvještaj protiv poznatog hakera iz Banjaluke

07.02.2024. - Aktuelno

MUP Republike Srpske podnio je izvještaj protiv A.B. iz Banjaluke zbog sumnje da je izvršio krivična djela neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka, u vezi sa krivičnim djelom ucjena.

aljosa borkovic

Prema nezvaničnim informacijama radi se o Aljoši Borkoviću, poznatom hakeru iz Banjaluke protiv kojeg je već podneseno nekoliko izvještaja zbog sličnih krivičnih djela u ranijem periodu.

Ovoga puta, kako navode iz MUP-a osumnjičeni je tražio 500.000 evra kako ne bi objavio eksplicitni video pronađen u kompjuteru oštećenog.

“Za navedeno lice postoji osnov sumnje da je u periodu od jula do 4. septembra 2021. godine korištećenjem lažnog naloga elekronske pošte dovelo u zabludu oštećeno lice, koje je vjerujući da se radi o vjerodostojnom pošiljaocu, otvorilo i aktiviralo nalog elektronske pošte što je bez njegovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa, a potom i pristup kompjuteru, nakon čega je kontaktirao oštećenog zahtjevajući iznos od 500.000 eura u zamjenu za neobjavljivanje videa eksplicitnog sadržaja”, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ujedno je upozorilo građane i pravna lica na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte koje imaju za cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka uz napomenu da u slučaju bilo kakve sumnje u potencijalni napad, bez odlaganja prijave najbližoj policijskoj stanici.

Izvor: srpskainfo.com