Protest u Srebrenici zbog hapšenja građana koji su pucali na Badnji dan

08.01.2024. - Aktuelno

Nakon hapšenja dvojice muškaraca koji su pucali kada su prolazili pored kuće bošnjačkih povratnika u Potočarima, srpsko pravoslavno sveštenstvo okupilo je građane ispred lokalne policijske stanice tražeći da se privedeni puste na slobodu.

Responsive image

Okupljenima se pridružio i načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, koji je za hapšenje okrivio “federalne medije” i direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića.

Na protest pred policijskom stanicom pozvao je srebrenički sveštenik Aleksandar Mlađenović.

“Ti ljudi nisu nikakvi kriminalci već naša braća. Oni nisu ugrozili ničiju sigurnost, niti doveli u opasnost bilo kojeg stanovnika Srebrenice. Smatram da su policija i tužilaštvo donijeli prestrogu i rigoroznu mjeru pod pritiskom određenih destabilizirajućih faktora u BiH. Srbin se na Božić ne hapsi samo zato što se raduje rođenju Isusa Hrista. Ja sam večeras ispred policijske stanice sa mojom braćom.Pozivam vas da mi se pridružite u ovom mirnom protestu”, naveo je u pozivu na društvenim mrežama Mlađenović, piše Faktor.

Zvornička policija juče saopštila da je zbog izazivanja opšte opasnosti uhapsila osobe inicijala N. G. i G. A.

“Policiјski službenici Policiјske stanice Srebrenica su postupaјući po saznanjima da јe 6. januara 2024. godine, u mјestu Potočari, općina Srebrenica došlo do pucanja iz vatrenog oružјa iz vozila u pokretu koјe se nalazilo u koloni koјa јe pratila Badnjak, policiјski službenici su utvrdili da јe u navedenom događaјu lice G.A. pucalo iz signalnog pištolja, koјi јe uz potvrdu oduzet, dok јe lice N.G. upravljalo navedenim vozilom”, navodi se u saopštenju.

Izvor:Faktor