Odluku o nabavkama donosio Zeljković

12.02.2024. - Aktuelno

Svjedok tužilaštva Jelena Spasojević potvrdila je u Okružnom sudu u Banjaluci da su odluku o tome koje količine medicinske opreme će biti nabavljane u vrijeme pandemije, kao i koja vrsta postupka javnih nabavki će biti sprovedena, donosili ili tadašnji vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković ili načelnik Službe za ekonomsko – finansijske poslove u Institutu Dragan Obradović.

Responsive image

Spasojevićeva, koja je u vrijeme tih nabavki radila u spomenutoj službi, to je potvrdila na suđenju u predmetu u kojem su, uz Zeljkovića, optuženi direktor “Procontrola” Slavko Bojić, direktor “Promedinga” Dragan Dubravac, vlasnik Turističke agencije “Travel 4 fun” Saša Marković i bivši direktor firme “Sineks laboratorija” Sani Crljić.

Spasojevićeva je potvrdila da je u vrijeme pandemije Institut za javno zdravstvo dobijao ponude za nabavku opreme po direktnom sporazumu koje prelaze vrijednost od šest hiljada pa su parčane i sklapano je više ugovora.

Potvrdila je i da je radila narudžbenicu maski preko firme “Procontrol” kao i narudžbenicu za zaštitna odijela koja su nabavljana preko firme “Travel 4 fan”. Republički tužilac Sanja Tadić-Stojisavljević pokazala joj je narudžbenice za nabavku odijela i to dvije na po 10.000, jednu od 1.500 i jednu od 8.000 komada.

“Potpisala sam te narudžbenice ispred Službe, a onda je to kontrolisao Obradović, a zatim je išlo na odobravanje kod direktora Zeljkovića”, rekla je Spasojevićeva.

Ona je na pitanje odbrane Zeljkovića rekla da joj Zeljković nije nikada naređivao da nešto uradi ili ne uradi, niti je bilo pritisaka. Rekla je i da je Obradović bio uključen u sve i kontrolisao dokumente, te da nikada nije rekao da je nešto nezakonito niti tražio da se nešto ispravi.

Svjedok tužilaštva Bojana Puzigaća, koja je u vrijeme pandemije virusa korona takođe radila u Službi za ekonomsko-finansijske poslove Instituta, potvrdila je da je unosila ugovore koji se odnose na nabavke u knjigu ulaznih evidencija i da je bilo ugovora po direktnom sporazumu.

Izvor: Nezavisne