Počelo suđenje bivšem direktoru Šumskog gazdinstva “Borja”

11.04.2024. - Aktuelno

Direktor teslićkog preduzeća “Elgrad” Đorđe Gajić, potvrdio je u banjalučkom Okružnom sudu da je bivši direktor Šumskog gazdinstva (ŠG) “Borja” Teslić Nenad Dušanić (65), optužen za primanje mita, od njega tražio da mu donese 5.000 KM i još toliko za rafting radnika.

Potvrdio je da je optuženom dao kovertu sa 5.000 KM i da ga je on tada pitao jesu li obilježene, a kada mu je odgovorio da jesu, samo se nasmijao.

Gajić je bio svjedok Republičkog tužilaštva na suđenju Dušaniću, a pojasnio da je sa “Šumama Srpske” imao ugovor za održavanje šumskih kamionskih puteva u ŠG “Borja” vrijedan oko 6.400 KM.

“Sastali smo se u maju lani u njegovoj kancelariji i Dušanić mi je na papiru predočio spisak radova koje je “Elgrad” izveo. Bila je tu stavka 5.000 KM i samo je pisalo “Elgrad”. Kada sam pitao šta je to, gdje su ti radovi, on je rekao “To ćeš meni donijeti. Tražio sam da mi iskopira papir da on to provjeri kod sebe u firmi. Utvrdio sam da je to fiktivni posao koji nije urađen”, ispričao je Gajić čijim svjedočenjem je počeo ovaj sudski proces.

Prema njegovim riječima, Dušanić ga je zvao putem telefona i tražio da donese pare.

“To je trajalo neko vrijeme. Lomio sam se šta da uradim jer nisam takav čovjek. Dušanića sam vidio na stranačkom sastanku i tada mi je rekao da dođem da to završimo”, rekao je Gajić.

Potvrdio da je to prijavio policiji i postao informant, te da je dao svojih 5.000 KM koje su obilježene. Rekao je da je kada je optuženom predao novac imao opremu za snimanje koju mu je dala policija.

“Na sastanku smo pričali o svemu pa i problemima jer su “Borja” kasnila sa isporukom trupaca “Elgradu”. Kovertu s novcem dao sam pred kraj sastanaka i on ju je uzeo i pitao “Je li novac označen?”. Rekao sam da jeste, a on se samo nasmijao. Prije nego sam dao taj novac tražio je da obezbijedim 5.000 KM za rafting zaposlenih u ŠG, a da će još toliko dati Srđan Klječanin. Kazao je da ne kasnim sa tim”, ispričao je Gajić.

On je na pitanja odbrane potvrdio da nije direktno slučaj prijavio policiji već da je sastanak sa policijskim službenicima dogovorio Radislav Đurić.

Gajić je potvrdio tezu odbrane da je Đurić bio zainteresovan za smjenu i krivično gonjenje Dušanića.

“Kada sam Đuriću pomenuo da Dušanić tražio 5.000 KM, on je rekao da treba da to prijavim policiji, ali da neko drugi ode i da novac. Radislav me zvao i govorio da treba to da prijavim. Govorio je da to trebamo riješiti dok Lubina, kako su zvali Dušanića, ne ode na godišnji. Govorio je: “Lubina se osokolio trebamo to završiti“”, kazao je između ostalog Gajić.

Potvrdio je da je njegov otac u svađi i lošim odnosom sa Dušanićem.

Osim njega svjedočio je i stručni svjedok Miroslav Ćurković koji je analizirao komunikaciju između brojeva koje koristio Gajić i Dušanić. Utvrdio je da je bilo pet poziva i jedna poruka.

Optužnica

Optužnica tereti Nenada Dušanića da je od maja do 6. jula 2023. godine od direktora firme “Elgrad” Đorđa Gajića, kao izvršioca radova na popravci i održavanju šumskih kamionskih puteva na području ŠG “Borja” vrijednih 6440,50KM, zahtijevao i primio 5.000 KM u vezi sa realizacijom ugovornih obaveza.

Navedeno je da se Dušanić sa Gajićem sastao 6. jula lani u službenim prostorijama ŠG “Borja” te mu predočio list papira, na kojem se prema njegovoj evidenciji, nalazio spisak radova koje izvršio “Elgrad”.

Dodaje se da je Dušanić na pitanje Gajića našto se odnosi stavka od 5.000 KM rekao “To ćeš meni donijeti”.

Dušanića terete da je nakon što je ŠG “Borja” izmirilo obaveze “Elgradu” u telefonskim razgovorima od Gajića tražio 5.000 KM koje mu je on dao 6. jula, a novčanice su bile obilježene. Dušanić je tada od Gajića tražio da mu do 13. jula donese još 5.000 KM, nakon čega je uhapšen.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Nebojša Tomašević / Foto: Glas Srpske