Venecuela naložila osoblju UN da napusti zemlju

16.02.2024. - Aktuelno

Vlada Venecuele zatražila je od osoblja Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) da napusti zemlju u naredna tri dana, navodeći da će izvršiti reviziju saradnje s Organizacijom UN.

Responsive image

Iz Vlade južnoameričke države rekli su da su odlučili da “suspenduju sve aktivnosti tehničkog savjetovališta Kancelarije visokog komesara za ljudska prava i da se sprovede detaljna revizija tehničkih kooperativnih uslova”, prenio je Reuters.

Revizija će biti urađena u narednih 30 dana, dodali su iz venecuelanske vlade, ističući da sve osoblje UN povezano sa Kancelarijom mora da napusti državu u narednih 72 sata.

Kancelarija komesara u Karakasu uputila je britansku novinsku agenciju da potraži odgovore od zvaničnika u Ženevi ili Njujorku, prenosi Nova.

Venecuelanski javni servis u srijedu je oštro kritikovao izvještaj specijalnog izvjestioca UN povodom prava u oblasti hrane Mihaela Fahrija, koji je završio posjetu Venecueli.

On je rekao da Vladin program za hranu ne rješava uzroke problema gladi i da je podložan političkim uticajima.

“OHCHR, koji je prisutan u Venecueli od 2019. godine, mora da ispravi svoje kolonijalističke, uvredljive i nasilne stavove”, poručili su iz Vlade iz Karakasa.

Izvor: Nezavisne