Ovih pet pravila vjernici trebaju da se pridržavaju prije pričešća

27.03.2024. - Aktuelno

Otac Gojko ističe važnost oslobođenja od poriva za hranom, što nas vodi ka introspekciji i fokusu na duhovni rast. Pored minimalizacije unosa hrane, podstiče nas da se okrenemo bogosluženju i čitanju Božje riječi, kako bismo pronašli unutrašnji mir i saosjećanje prema drugima.

“Jedan isti sveštenik kod kojeg se ispovijedate on može da vam da savjet, da vas uputi kako da se pričestite i šta da radite.”

Post je jedan od najvažnijih podviga u hrišćanstvu. Podrazumijeva pročišćenje od tjelesnih i duhovnih nečistoća uzdržavanjem od mrsne hrane i loših i grešnih misli i svakog zla. Mnogi misle da ako ne jedu određenu hranu izvršavaju ovaj važan podvig, ali ne shvataju da je od fizičkog mnogo važnije duhovno pročišćenje – odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i djela.

Tjelesni post je samo neophodno pomoćno sredstvo za uspješnu duhovnu borbu protiv strasti, koje se raspiruju kroz tjelesne želje. Pošto tijelo zajedno sa dušom učestvuje u grijehu, treba zajedno sa njom da učestvuje u naporima ka ponovnom zadobijanju vrlina, prenosi Stil.

Na žalost, mnogi ne shvataju pravu suštinu posta – duhovno pročišćenje, te se opterećuju samo tjelesnom stranom. Zato umjesto da se zanimaju na koji način da obuzdaju strasti i porive, mnogi pitaju samo šta sme da se jede, kada se posti na vodi, a kada na ulju, smije li da se jedu biljne verzije mrsnih proizvoda i slično.

Ipak, jedno od najučestalijih pitanja, za koje ćete sigurno na prvu pomislite da znate odgovor, evo šta je važno da znamo prije pričešća.

Evo šta sveštenik kaže o tome ko smije da se pričesti:

Ko je kršten

Ko je postio

Ko se ispovidio

Ko nije ni sa kim u svađi

Da od ponoći se ništa ne jede i ne pije, ništa se u usta ne stavlja, jer čim oči otvorimo treba da primimo je svetinja Gospodnja.

“Idi da se izmiriš ako neko ima nešto protiv tebe. Ne vi protiv njega, nego on protiv vas. A on ako kaže Neću da se pomirim, to je već njegova stvar. Ne treba sa svima da budete u najboljim odnosima, to bi bilo nepravedno. Ali ne treba da gajite mržnju i bijes.”

Izvor/Foto: Bl portal