Sutra počinje isplata povećanih penzija

06.07.2022. - Aktuelno
Ministarstvo finansija Republike Srpske je obezbijedilo sredstva za isplatu majskih penzija u Republici Srpskoj, kako bi od sutra mogla početi isplata korisnicima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i inostranstvu, u neto iznosu 115.9 miliona KM.

“Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srpske će i dalje pratiti makroekonomska kretanja i potrebe korisnika prava na penzijsko invalidsku zaštitu u skladu sa kojima će biti vršena dalja usklađivanja”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Dodaje se da su u skladu sa opredjeljenjem Vlade Republike Srpske, da usljed ublažavanja posljedica inflatornih kretanja pruži podršku najstarijoj populaciji, majske penzije povećane za 10%.

Ovo je drugo povećanje penzija u Republici Srpskoj od početka godine, od kada su povećane za 14%.

Ministarstvo navodi da je u planu isplata jednokratne pomoći svim penzionerima u Republici Srpskoj, za šta su Rebalansom budžeta obezbijeđena sredstva.

Ukupan iznos potreban za isplatu penzija na godišnjem nivou je Rebalansom povećan za 89,8 miliona u odnosu na planirani budžet i iznosi ukupno 1,360 (milijardu i 360 miliona) KM.

izvor:Glas Srpske/FOTO:SOURCE