Za projekte prekogranične saradnje planirano 15 miliona evra

02.03.2024. - Aktuelno

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je danas u Banjaluci da je planirano da sa 15 miliona evra budu finansirani projekti prekogranične saradnje između Srbije i BiH iz granta IPA tri fondova EU.

”Potrebno je da ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, ministar ekologije i turizma FBiH Nasiha Pozder i ja napravimo određeni skrining naših lokalnih zajednica koje bi mogle aplicirati za ovaj projekat i da zajedno sa Srbijom radimo na ovom projektu”, rekao je Šulić novinarima.

On je podsjetio da BiH ima pristup IPA tri fondovima, te prekograničnu saradnju sa Srbijom.

“Integrisani granični prelazi koje iniciramo sa Srbijom i Crnom Gorom značiće lakši prelazak ljudi preko granice, a to će omogućiti još veći broj dolazaka turista u Srpsku i FBiH”, istakao je Šulić.

On je rekao da se na balkanskom nivou nastoji osvojiti tržište dalekih zemalja Južne Amerike, Kine, Japana jer njihovi turisti dolaze u Evropu na više od 14 dana.

“Želimo da napravimo zajedničku ponudu Republika Srpska, Srbija, Crna Gora, FBiH i Hrvatska da zajednički pristupimo tom tržištu, da svako od njih odredi za turiste određena mjesta i lokacije koje će posjetiti”, pojasnio je Šulić.

Ministar ekologije i turizma FBiH Nasiha Pozder rekla je novinarima da sa ministrom Šulićem često razgovara o zajedničkim ulaganjima u oblasti turizma.

“Svako od nas sa svoje strane zalaže se da otvori svoja vrata privatnicima ulagačima i da pokažemo da smo raspoloženi za unapređenje turizma. Radujemo se da predstojeća turistička sezona bude jednako uspješna kao i prethodna”, istakla je Pozderova.

Pozderova je navela da je sa Šulićem razgovarala i o nekim projektima koji će biti delegirani prema evropskim fondovima i prekograničnoj saradnji, stajanju u kraj sivoj ekonomiji u turizmu.

Izvor: Agencije