Pred Vladom Srpske uskoro uredba o marži na osnovne životne namirnice

18.03.2024. - Aktuelno

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je da bi uredba o ograničavanju marže na osnovne životne namirnice mogla da se nađe pred Vladom Srpske ove ili sljedeće sedmice.

Šulić je istakao da je priprema uredbe u završnoj fazi.

“Mi već imamo takvu uredbu, ali smo odlučili da dodatno otklonimo sve anomalije koje smo uočili u njenoj primjeni, tako da ćemo u najkraćem periodu, da li u ovaj ili sljedeći četvrtak, na Vladi imati odluku o uredbi o ograničavanju marže na osnovne životne namirnice”, rekao je Šulić.

Šulić je naveo da su cijene robe široke potrošnje u Republici Srpskoj i dalje znatno jeftinije nego u Federaciji BiH, Srbiji, zemljama regiona i EU.

“Iako imamo najniže cijene Vlada Srpske maksimalno radi na iznalaženju još nekih načina kako da se još snize ili ograniče određene cijene”, rekao je Šulić.

Šulić je ukazao da Ministarstvo aktivno radi na kontroli i praćenju cijena tržišta u Republici Srpskoj.

“Uradili smo odluku koja se tiče ograničavanja maksimalne cijene hljeba od brašna tip 500 od 600 grama i ta odluka je objavljena u Službenom glasniku prije nekoliko dana”, rekao je Šulić za Agencije.

On je dodao da je i o novim odlukama razgovarao sa predstavnicima trgovačkih lanaca i poslovne zajednice.

Šulić: Plasiraćemo više proizvoda u Austriju

Šulić je rekao da će Srpska plasirati više proizvoda u Austriju, što je rezultat sastanaka koje je imao u Beču.

Šulić je naveo da ljudi sa kojima je razgovarao prepoznaju važnost podrške Republici Srpskoj i njenoj privredi.

“Naši proizvodi su prepoznati kvalitetom. Cilj nam je proširiti njihovu prodaju u Austriji. Sada je to najviše u Beču”, rekao je Šulić.

On je naveo da su razgovori obavljeni i sa predstavnicima “Krajiške kuće” o tome kako da sa svojim brendiranim proizvodima izađu na austrijsko tržište.

“Naši proizvodi već ispunjavaju sertifikate i treba da se nađu na tom tržištu, pa bi, osim Srba koji tamo žive, mogli da ih kupe i svi drugi stanovnici Austrije”, rekao je Šulić.

Šulić je dodao da je na Međunarodnom sajmu turizma u Beču predstavljena turistička ponuda Republike Srpske, te zahvalio šefu Predstavništva Srpske u Austriji Mladenu Filipoviću za podršku.

“Sajam turizma u Beču je jedan od ključnih sajmova za Republiku Srpsku, pored beogradskog, zagrebačkog i ljubljanskog. On je jedan od najvećih u Centralnoj Evropi, pa smo se dogovorili da sljedeće godine uzmemo aktivnije učešće”, rekao je Šulić.

Najavio je da će u narednih mjesec ili dva biti održan sastanak sa predstavnicima republičke i lokalnih turističkih organizacija, hotelijerima, banjama, te šefovima predstavništava Srpske u svijetu kako bi se napravila zajednička strategija o nastupu na sajmovima sljedeće godine.

“Želimo da brendiramo Republiku Srpski i sa političke i sa turističke strane, kao dobru turističku destinaciju”, naveo je Šulić.

Izvor: Agencije