Ministarstvo priprema uredbu za cijene osnovnih životnih namirnica, posebno pekarskih proizvoda

10.02.2024. - Aktuelno

Ministarstvo trgovine i turizma, s ciljem zaštite potrošača, priprema uredbu kojom bi trebalo da bude regulisana cijena osnovnih životnih namirnica, prije svega pekarskih proizvoda, rekao je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma u Vladi Srpske.

namirnice

“Mi ćemo nastaviti dalje da kontinuirano radimo na inspekcijskim kontrolama za svakoga ko ne poštuje maržu na osnovne životne namirnice i naftu i naftne derivate, a kreiraćemo i nove mjere. Jedna od njih može biti ona koja će se ticati osnovnih živiotnih namirnica, prije svega pekarskih proizvoda. Ta uredba je u izradi, a javnost će blagovremeno biti obavještena o njenom sadržaju”, naveo je Šulić za Radio Republike Srpske.

Ministartvo je u prethodnoj godini, posredstvom Insperktorata Republike Srpske i Tržišne inspekcije, provelo niz provjera s ciljem kontrole trgovačkih lanaca, o poštovanju propisanih marži.

“U prošloj godini, provedeno je 1.558 kontrola, a nepravilnosti su utvrđene kod 568 slučajeva. U prethodnoj godini imali smo više napisanih kazni nego u prethodnih šest godina”, dodao je Šulić.

On je podsjetio i da je prethodno provedena kampanja “Društveno odgovorno”.

Izvor: Glas srpske