Doboj milion i po platio firmama koje su radile nasip u vrijeme poplava

14.02.2024. - Aktuelno

Grad Doboj na osnovu sudske presude platio je oko milion i po maraka preduzećima koja su u vrijeme poplava 2014. godine radila na izgradnji nasipa kako bi se odbranili od poplava.

suđenje

Kazao je ovo bivši radnik dobojske Gradske uprave Miroslav Kršić u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju bivšem načelniku Doboja Obrenu Petroviću i nekadašnjem šefu Odsjeka civilne zaštite Milku Vidakoviću.

Pomenuti dvojac terete za izazivanje opšte opasnosti tokom poplava u maju 2014. godine u kojima je nastradalo 11 ljudi i pričinjena velika šteta. Terete ih za krivično djelo izazivanje opšte opasnosti. Kršić je kazao da su određena preduzeća koja su radila na izgradnji nasipa tužila Doboj jer su mobilisani u vrijeme poplava da rade izgradnju nasipa.

Ovaj svjedok koji je bio i član Štaba za vanredne situacije grada Doboja, kazao je da se taj štab sastajao više puta i uoči i na dan poplave.

“Uoči poplava 14. maja 2014. godine članovi štaba su se sastali na lokalitetu potoka Liješanj gdje se uliva u rijeku Bosnu. Sagledavali smo situaciju i odlučeno je da se radi nasip uz potok i bila je tu mehanizacija koja je odmah počela sa radom. Bili su i policajci koji su govorili stanovništvu koji su tu u blizini vode da treba da se evakuišu. Radilo se oko kilometar dugom nasipu”, rekao je Kršić.

Dodao je da je na licu mjesta bilo i lokalno stanovništvo koje je negodovalo zbog evakuacije.

“Govorili su da je bila slična situacija i ranije 2010. godine i da nije došlo do poplave te da neće ni sada. Na toj sjednici je tada odlučeno i da se radi nasip uz Bosnu u dužini od oko dva kilometra od željeznog mosta”, pojasnio je Kršić. Prema njegovim riječima sjednica Štaba za vanredne situacije održana je i ujutro na dan poplave oko 7.30 časova i trajala je kratko.

“Na sastanku smo upoznati sa stanjem i da je rijeka Bosna nadošla. Govorili smo o evakuaciji stanovništva na lokalitet stare kasarne u slučaju poplave. Nije bilo konkretnih odluka, a znam da je proglašeno vanredno stanje i to je uradio gradonačelnik. Ne znam tačno kada je proglašeno”, rekao je Kršić. Potvrdio je da je oko 8 časova ujutro čuo sirene za opasnost i da tada još uvijek nije bilo poplave.

“Otišao sam po djecu u vrtić, te u market, a zatim ih odvezao kući.Opet sam se vratio na posao i dok sam išao ka opštini vidio sam da voda nadolazi iz pravca Usore i da je već u gradu. Tada sam odvezao auto na uzvišenje i otišao kući. Gdje sam ostao. Voda je oko moje zgrade bila oko četiri metra”, rekao je Kršić.

Bez obavještenja

Policajac u penziji Slavko Božić ispričao je da on u vrijeme poplave u Doboju nije znao šta se događa jer niko nije obavještavao o tome. Potvrdio je da je na dan poplave 15. maja 2014. godine u 8.15 časova čuo sirenu i da se radilo o zavijajući zvuku za neposrednu opasnost.

“Građani nisu bili sistemski obaviješteni i tog jutra sam normalno došao na posao oko 6.45 časova. Kolega me u stanici oko 7.30 časova obavijestio da neće biti pitke vode, pa sam otišao u market i kupio te odnio kući u naselje Pijeskovi gdje sam i ostao. Zgrada gdje živim je iza magistralnog puta u blizini rijeke Bosne koja je stalno rasla”, prisjetio se Božić. Kazao je da je oko 9.15 časova otišao do magistralnog puta i vidio da je rijeka Bosna nabujala i da fali 80 centimetara da prijeđe put.

“Stanari ispred zgrade pomatrali su rast rijeke, a nije bilo informacija šta se dešava. Ušao sam u stan i upalio televizor te mijenjao kanale da vidim da li ima kakva informacija. Nije ih bilo. Ubrzo je nestalo struje i čuo sam bježi, bježi i uskoro je počela voda da izlazi kroz kanalizacione otvore. Za tri minuta bio sam u stanu do pojasa u vodi”, rekao je Božić.

Dodao je da je tad uspio da izađe i popne se na prvi sprat koji nije poplavljen te da su se na više spratove popeli svi iz prizemlja. Božić je inače radio istragu u vezi poplava, ali zbog prigovora odbrane sudsko vijeće je odlučilo da on bude saslušan sam, o kao građanin, a da ne govori ništa u vezi onoga što je saznao tokom istrage o poplavama.

Policajac Goran Slavuljica kazao je da je nakon poplava fotografisao stanje na ulazu u grad Doboj od Maglaja te da je bio prisutan obdukciji stradalih.

“Ukupno je u poplavama stradalo 11 osoba, a obducent Curkić je ustanovio da su dvije osobe umrle usljed infarkta,a ostali usljed utapanja”, rekao je Slavuljica. Kazao je da je na lokalitetu kod potoka Lijšanj vidio rasuti materijal od nasipa koji je bio razvučen u dužini od 80 do 100 metara.

“Na željznom mostu preko Bosne bilo je balvana, smeća, trupaca. Bio je bukvalno zatrpan”, rekao je Slavuljica.

Oprema

Bivši skladištar Vatrogasne jedinice u Doboju Radovan Erceg kazao je da je u njihovim skladištima opremu čuvala i Civilna zaštita i da su kad je on došao 2005. godine imali jedan čamac sa motorom.

“Taj čamac je posuđivan Kajak klubu u Doboju, a kasnije je sa njega otuđen motor. Bilo je i druge opreme Civilne zaštite, a najviše za gašenje požara. Bilo je i reflektora, rezervoara za vodu od tonu i po i pet tona”, rekao je Erceg. Pojasnio je da u vrijeme poplava 2014. godine Civilna zaštita imala jedan čamac koji je bio i vlasništvo Vatrogasne jedinice.

“To je bio naš zajednički čamac, a onaj od ranije vlasništvo Civilne zaštite nije vraćen. Civilna zaštita je u vlasništvu imala skladište s pijeskom na lokalitetu kasarne, gdje bilo i vreća”, rekao je Erceg koji je sada u penziji.

Optužnica Petrovića i Vidakovića tereti da su u periodu poplava od 13. do 17. maja 2014. godine svjesno skršili odredbe Plana za sprovođenje preventivnih i operativnih mjera spasavanja od poplava i Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama te da nisu postupali po propisima i planovima usljed čega je nastupila smrt 11 osoba i imovinska šteta većeg obima.

Štete pričinjene u poplavi procijenjene su na oko 173 miliona maraka od čega se 123 miliona odnosi se na štetu u privredi. Šteta pričinjena građanima procijenjena je na 46 miliona KM, dok je oko 3,8 miliona maraka pričinjeno štete na putnoj infrastrukturi.

Prigovori

Odbrana Obrena Petrovića u prigovorima na svjedoka Slavka Božića istakla je da je on radio istragu o poplavama iako je bio oštećeni. Sudu su za to priložili dokaze kojima potvrđuju da je on prijavio da je u poplavama imao štetu.

“Iskaz ovog svjedoka iz istrage sadrži saznanja do kojih je on došao ispitujući oko 60 svjedoka i izuzimao brojnu dokumentaciju. S obzirom da je oštećeni, on se trebao izuzeti zato u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku on u sudnici ne može da daje izjavu vezano za ta saznanja, već samo na ono što je kao građanin znao. Takođe njega je ispitivao kao svjedoka drugi policajac koji je takođe oštećen u poplavama”, rekla je Petrovićev advokat Jadranka Ivanović.

Ona je tražila od suda i da sve ranije izjave svjedoka koje je uzimao Božić budu odbačene kao nezakonite.

Izvor: Glas Srpske Autor: Nebojša Tomašević