Izrečene mjere zabrane osumnjičenima za nezakonitu dodjelu univerzitetskih diploma

21.03.2024. - Aktuelno

Sud BiH izrekao je mjere zabrane uhapšenima u predmetu “Edina Brutus i drugi” koji su osumnjičeni za nezakonitu dodjelu diploma Internacionalnog univerziteta u Goraždu, te odbio prijedlog Tužilaštva da im odredi pritvor.

Sipa je uhapsila je šest lica u akciji “Indeks” osumnjičenih za korupciju i nezakonitu prodaju univerzitetskih diploma i zvanja.

Tužilaštvo BiH predložilo je 19. marta da se odredi pritvor za Edinu i Elmu Brutus, Damira Žugu, Kaju Imširović i Hajriza Bećirovića, a da Melvedinu Jašareviću budu izrečene mjere zabrane.

Sud je odbio prijedlog Tužilaštva za određivanje mjere pritvora, te se osumnjičeni Edina i Elma Brutus, Žuga, Imširovićeva i Bećirović moraju odmah pustiti na slobodu.

Edinu Brutus i Imširovićevoj izrečene su mjere zabrane napuštanja adrese stanovanja, a Elmi Brutus, Žugi i Bećiroviću mjesta boravišta. Njima su izrečene i mjere zabrane sastajanja sa određenim osobama.

Svima njima, osim Imširovićevoj, izrečena je i mjera obaveznog povremenog javljanja državnom organu. Mjesta boravišta osumnjičeni ne smiju napuštati bez prethodnog odobrenja ovog suda.

Iz Suda BiH danas su saopštili da su Jašareviću izrečene mjere zabrane putovanja i obaveznog povremenog javljanja državnom organu, zabrana sastajanja i kontaktiranja sa osumnjičenim licima u ovom krivičnom postupku Edinom i Elmom Brutus, Kajom Imširović, Damirom Žugom, Hajrizom Bećirovićem i Salvatorom Đuzepom Mariom Mesinom /Salvatorom Giuseppom Mariom Messinom/.

Zabranjeno mu je i približavanje ovim licima na udaljenost od 50 metara, kao i sastajanje i kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva BiH u ovom krivičnom predmetu.

Izrečene mjere zabrane trajaće dok za njima postoji potreba, a opravdanost ovih mjera zabrane biće kontrolisane svaka dva mjeseca.

Osumnjičeni se posebno upozoravaju da im mogu biti određene mjere pritvora ukoliko ne budu postupali u skladu sa mjerama izrečenim ovim rješenjem.

Žalba na ovo rješenje ne odlaže njegovo izvršenje.

Osumnjičeni se terete da su, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, izdavali diplome Internacionalnog univerziteta u Goraždu o visokom obrazovanju sa sva tri ciklusa studija većem broju osoba na području BiH, Italije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Libije, Turske i drugih zemalja.

Akcija “Indeks” je provedena na području Goražda, Sarajeva, Zenice, Travnika i Konjica. Tokom akcije zaplijenjena je značajna količina novca, veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosijei studenata, dokumentacija koja se odnosi na finansijsko poslovanje pravnih lica, pečati, računari i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. 

Izvor: Agencije