Erupcija vulkana bi mogla zbrisati grad na Islandu

12.11.2023. - Aktuelno

Islandski grad Grindavik, u kojem živi oko 4.000 ljudi blizu glavnog grada Rejkjavika, mogao bi biti teško oštećen predstojećom erupcijom vulkana koja se očekuje za nekoliko sati ili dana, piše Guardian.

stru__njaci_upozoravaju__erupcija_vulkana_bi_mogla_zbrisati_grad_na_islandu83.jpeg

Grad na jugozapadnoj obali evakuisan je u subotu u ranojutarnjim časovima nakon što je pomijeranje lave ispod zemljine kore izazvao stotine potresa, što bi moglo biti znak da slijedi erupcija.

Vidir Rejnison, šef Islandske kancelarije za civilnu zaštitu i hitne situacije je rekao da postoji zabrinutost za kuće i infrastrukturu u tom području.

“Lava je sada na vrlo maloj dubini, pa očekujemo erupciju u roku od najmanje nekoliko sati, ali barem u roku od nekoliko dana. Imamo pukotinu dugu oko 15 kilometara i bilo gdje na toj pukotini može doći do erupcije”, rekao je Rejnison.

Grindavik je smješten otprilike 40 km jugozapadno od Rejkjavika i nalazi se u blizini geotermalne elektrane Svartsengi. Riječ je o glavnom snabdjevaču strujom i vodom za 30.000 stanovnika na poluostrvu Rejkjanes. Grindavik je takođe u blizini geotermalnog lječilišta Blue Lagoon, popularnog turističkog odredišta koje je ranije zatvoreno kao mjera predostrožnosti.

Potresi i podizanje tla, uzrokovani uzdizanjem lave, već su oštetili ceste i zgrade u Grindaviku i njegovoj okolini. Velika pukotina oštetila je zelenu površinu golf terena u Grindaviku.

Island, koji ima 33 aktivna vulkanska sistema, proglasio je izvanredno stanje i naredio obaveznu evakuaciju Grindavika rano u subotu.

Skloništa za hitne slučajeve i centri za pomoć otvoreni su u nekoliko obližnjih gradova, ali većina stanovnika Grindavika boravila je kod prijatelja ili rodbine, izvijestili su mediji, a prenosi Index.

Izvor: Bl portal