Propao novi pokušaj raspodjele novca od putarinee

10.02.2024. - Aktuelno

Novi pokušaj raspodjele 241 miliona maraka prikupljenog novca od putarine je propao, jer se na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), koja je održana u petak, nije pojavio federalni ministar finansija Toni Kraljević.

finansije

Pokušaji da bude raspodijeljen novac koji se naplati na posebnom podračunu Centralne banke traju već duže, ali bezuspješno. Iz mjeseca u mjesec sve više novca je na tom računu, ali dogovora o raspodjeli nije bilo tokom prošle godine, a izostao je i na startu ove.

“O raspodjeli 241 miliona maraka nismo odlučivali, jer nije bilo kvoruma, odnosno na sjednici se nije pojavio federalni ministar finansija Toni Kraljević”, kazao je “Glasu” samo kratko predsjedavajući Upravnog odbora i ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić.

I iz Upravnog odbora UIO saopšteno je da s obzirom na to da na sjednicu nije došao Kraljević nije bilo moguće glasati o tačkama dnevnog reda koje se tiču raspodjele prihoda od putarina, kao ni o odluci o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava sa jedinstvenog računa za period januar-mart 2024. godine.

“Prema zakonskim odredbama i Poslovniku o radu UO UIO BiH neophodno je prisustvo sva tri ministra finansija da bi se odlučivalo o ovim tačkama”, navedeno je u saopštenju Upravnog odbora UIO

Ministarka finansija RS Zora Vidović u petak nije odgovarala na naše pozive, a ranije je navela da dok novac stoji na računu samo gubi na vrijednosti.

“Taj novac je već izgubio 20 odsto na vrijednosti, a u narednom periodu gubi i dalje i to će trajati ne znamo koliko i u suštini će ostati samo 30 odsto vrijednosti, što je štetno i za Srpsku i FBiH”, kazala je ranije Vidovićeva.

Raspodjela novca od putarine bila je tema i nedavnog sastanka lidera vladajućih stranaka na nivou BiH, koji je održan u Laktašima, a na dokumentu koji se nakon toga pojavio u medijima stajalo je da je novac potrebno raspodijeliti u omjeru 64:36 između FBiH i Republike Srpske.

Taj dogovor kritikovale su pojedine bošnjačke stranke, a u svojim saopštenjima pred samu sjednicu Upravnog odbora UIO između ostalog naveli su da FBiH poklanja novac Srpskoj, tačnije 87 miliona maraka. Čak su u saopštenjima, između ostalog, i navodili da bi, ako Kraljević pristane na takvu raspodjelu mogao i krivično da odgovara.

Pod znakom pitanja 23 radna mjesta

Upravni odbor UIO BiH nije u petak usvojio ni izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji UIO, zbog čega su dovedena u pitanje radna mjesta za 23 službenika te institucije.

“Usvojena je samo jedna tačka dnevnog reda, a riječ je o izmjenama i dopunama Pravilnika o ovlašćenjima i ovlašćenim službenim licima UIO”, saopšteno je iz Upravnog odbora UIO.

Izvor: Glas srpske Autor: Marijana Miljić Bjelovuk