Liježe i do 5.000 KM na račune

22.02.2024. - Aktuelno

Više od 1.500 građana u Republike Srpske dobiće čak i do 5.000 KM na osnovu konkursa za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava Еvropske unije za sprovođenje mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima, rekao je direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srđan Todorović.

finansije

Todorović je naveo da je na konkurs za sprovođenje mjera energetske efikasnosti u mikro, malim i srednjim preduzećima pristiglo više od 100 prijava poslovnih subjekata, a odobreno je 56 projekata koji će biti finansirani, dok se za projekat za fizičke osobe prijavilo više od 2.500 građana Republike Srpske.

“Kroz ove projekte biće implementirano više od osam miliona KM sredstava koje je osigurala ЕU u BiH, a ukupna vrijednost projekata je do 20 miliona KM”, istakao je Todorović.

On je rekao da je bilo više prijava na ove konkurse u odnosu na raspoloživa sredstva, te da očekuje da će u razgovorima s ЕU i međunarodnim donatorima ovi projekti biti nastavljeni.

Todorović je pojasnio da su građani novac mogli dobiti za zamjenu stolarije, postavljanje termoizolacije na fasadi, zamjenu sistema grijanja energetski efikasnim sistemima ili ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe.

Vlasnici stambenih objekata za ove namjene mogli su dobiti maksimalno 5.000 KM, odnosno 50 odsto od ukupnih troškova, dok preostalih 50 odsto moraju sami finansirati.

Za podršku za provođenje mjera energetske efikasnosti za mala, mikro i srednja preduzeća bio je predviđen budžet oko tri miliona KM.