Ustavni sud BiH zakazao novu plenarnu sjednicu

26.09.2023. - Aktuelno

Ustavni sud BiH je za 28. i 29. septembar zakazao plenarnu sjednicu, a na dnevnom redu nalaze se ocjene ustavnosti dva zakona Republike Srpske, kao i nekoliko odluka po apelacijama fizičkih i pravnih lica iz Srpske.

Ovo ne bi uopšte bila vijest da RS nije donijela Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH nakon što je taj sud izmijenio vlastita Pravila kako bi mogao da održava plenarne sjednice bez ijednog sudije iz Srpske.

“Odluka kojom su Pravila Ustavnog suda izmijenjena i odluke Ustavnog suda BiH, donesene nakon izmjena Pravila, neće se primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske… dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH… Lica koja su dužna da postupaju po odredbama ovog zakona izuzimaju se od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH, u pogledu krivičnih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i biće zaštićena od institucija Republike Srpske”, piše u tom zakonu.

Da li to onda znači da se u RS neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH po alelacijama „Građusa“ iz Kotor Varoša ili „Sberbanke“ Banjaluka, koje su na dnevnom redu iduće plenarne sjednice Ustavnog suda BiH?

Ili, da li to znači da Srpska neće poštovati bilo kakvu odluku Ustavnog suda BiH po pitanju ocjene ustavnosti Zakona o tehničkim propisima RS iz 2013. i Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju RS iz 2020. i 2023. godine? Te apelacije su prva i druga tačka dnevnog reda plenarne sjednice – prvu je davno podnio Šefik Džaferović, u to vrijeme član Predsjedništva BiH, a drugu sedam delegata iz Vijeća naroda Srpske.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine i predsjednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja, kaže da su svi dužni da poštuju zakone RS.

“Kada Ustavni sud BiH donese odluke, imaćemo sjednicu Odbora za ustavna pitanja i Kolegijuma, pa ćemo o tome razgovarati – kaže Stevandić za Srpskainfo.

Član ovog odbora i šef Kluba poslanika PDP Igor Crnadak tvrdi da još nijedna odluka Ustavnog suda BiH nije zaustavljena u sudovima ili drugim institucijama RS.

“Vjerujem da građani i preduzeća, koji imaju predmete na narednoj plenarnoj sjednici, mogu biti mirni, odnosno te odluke, kakve god da budu, sigurno će biti validne. Ne vjerujem da postoji sudija u RS koji će, kad mu stigne predmet iz Ustavnog suda BiH, zgužvati ga i baciti u kantu za smeće. SNSD je tako i zamislio cijelu ovu situaciju, Zakon o neprovođenju odluka US BiH usvojio je samo da bi mogao trgovati sa Trojkom i strancima i da bi glumio patriote. U stvarnosti, nikad ga nisu ni mislili primjenjivati, što potvrđuje i činjenica da je IRB RS u sporu sa Bobar bankom podnijela apelaciju US BiH, iako je Zakon o neprimjenjivanju na snazi. Kako će IRB onda primijeniti odluku US BiH, čak i ako bude u njihovu korist – pita Crnadak.

Bez sudija iz Srpske

U Ustavnom sudu BiH trenutno nema nijednog od dvojice sudija iz Republike Srpske. Ustavni sud je 13. jula razriješio dužnosti Zlatka Kneževića, na njegov zahtjev, zbog prijevremenog odlaska u penziju, u koju odlazi 2. januara 2024. Drugo mjesto upražnjeno je od prošle jeseni odlaskom Miodraga Simovića u penziju. Narodna skupština bira sudije iz RS u Ustavni sud BiH.

Izvor: Srpska info