Potraga za još dva imena

19.12.2022. - Aktuelno
Spisak ministara koji će činiti Vladu Republike Srpske u narednom periodu je spreman, traga se za još dva imena da bismo dobili što kvalitetniji kadar koji će adekvatno odgovoriti na sve izazove.

 

Istakao je to juče mandatar za sastav nove Vlade RS Radovan Višković, nakon sastanka vladajuće koalicije.

Prema nezvaničnim informacijama, DEMOS za sada dobija sigurno jedan resor u novom sazivu Vlade Srpske. Riječ je o Ministarstvu saobraćaja i veza, a u fotelju će, najvjerovatnije, Čubrilović, koji je u ranijim mandatima bio na toj poziciji. Iako su u stranci isticali da, na osnovu izbornog rezultata, mogu da imaju dva, pa čak i tri predstavnika, nije sigurno da li će dobiti još jedno ministarsko mjesto. Prema nekim navodima spremni su i da “odustanu” ako bi njihov kadar zasjeo u direktorsku fotelju u “Željeznicama RS”.

Osim njega u ministarsku fotelju bi, kako su prenijeli mediji, mogli da sjednu i Siniša Karan (SNSD) i to u Ministarstvu unutrašnjih poslova, dok bi Dragoslav Kabić iz iste partije mogao u Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite. Savi Miniću iz SNSD-a smiješi se pozicija ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a Željku Budimiru (SNSD) ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Ministarstvo privrede i preduzetništva trebalo bi da preuzme Diko Cvjetinović (NPS), Ministarstvo pravde Miloš Bukejlović (SNSD), a Ministarstvo prosvjete i kulture Željka Stojičić (SNSD). Na čelo Ministarstva trgovine i turizma trebalo bi da zasjedne Sevlid Hurtić (Pokret za državu).

Svoje dosadašnje pozicije, prema pisanju medija, zadržaće Zora Vidović (SNSD), Petar Đokić (SP), Alen Šeranić (SNSD), Senka Jujić (NPS) i Zlatan Klokić (SNSD).

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Ministarstvo porodice omladine i sporta pripašće Ujedinjenoj Srpskoj i Socijalističkoj partiji, a na tim pozicijama trebalo bi da se nađu ministri iz reda Hrvata i Bošnjaka.