Srpska se priprema za odbranu od poplava

16.01.2023. - Aktuelno

U Republici Srpskoj od danas do 20. januara očekuju se obilne padavine i izlivanje bujičnih vodotokova zbog čega su nadležni izdali upozorenja kako bi se na vrijeme preduzele sve mjere u slučaju odbrane od poplava.

Iz Republičke uprave civilne zaštite su upozorili da je moguća pojava klizišta, te značajan porast velikih rijeka.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović najavio je da će danas u Vladi Srpske biti održan sastanak o pripremama za adekvatan zajednički odgovor na najavljene velike količine padavina i eventualne poplave.

On je rekao da će sastanak užeg tima, koji će dati prijedlog odgovora u slučaju da se ostvare meteorološke prognoze, biti održan u 11.00 časova.

“Analiziraćemo kako je koja lokalna zajednica sprovela preventivne mjere, ali i plan odgovora u slučaju da se najave meteorologa obistine”, pojasnio je Novitović.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Darko Borojević rekao je da se najveća količina padavina očekuje u srijedu i četvrtak, 18. i 19. januara dok će najviše litara kiše po metru kvadratnom pasti u Hercegovini, gornjem slivu rijeke Drine i u zapadnoj Krajini.

Prema ranijoj prognozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, u Hercegovini se ponegdje očekuje i više od 250 litara kiše po metru kvadratnom, Sarajevsko-romanijskoj regiji i gornjem Podrinju od 80 do 150 litara, a na zapadu od 60 do 120 litara.

Iz Republičke uprave navode da se obilne padavine, ponegdje i preko 400-500 litara po metru kvadratnom očekuju u Crnoj Gori, što može prouzrokovati ekstreman porast vodostaja rijeka u slivu Drine.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je juče dopis svim načelnicima i gradonačelnicima u Srpskoj u kojem se traži da preduzmu sve preventivne radnje na zaštiti stanovništva i imovine, prema upozorenjima i najavama obilnih padavina Republičkog hidrometerološkog zavoda.

Izvor: Agencije