Završena obdukcija nakon smrti bebe Elene

23.01.2024. - Aktuelno

Obdukcija bebe Elene, čija majka Marica Mihajlović optužila doktora M. M. iz Sremske Mitrovice za akušersko nasilje, završena je, a Marica Mihajlović je sa suprugom preuzela nalaz i rekla da je smrt nastupila zbog nasilnog porođaja.

Responsive image

“Preuzeli smo nalaze obdukcije, smrt bebe je nastupila zbog nasilnog porođaja, Eleni je nagnječena i glava”, otkrila je Marica.

U izvještaju pedijatara Klinike za pedijatriju Instituta za zdravstvenu zaštitu djece i omladine Vojvodine se navodi da je smrt djevojčice nastupila u 4.38, opisuje se cijeli tok događaja, a zaključak sudskih obducenata prenosimo u cjelosti:

“Na osnovu kliničkog toka i prispelog obdukcionog nalaza mišljenja smo da je do nepovoljnog ishoda došlo usled teške perinatalne asfiksije ploda i masivne aspiracije mekonijuma, te posledičnog nastanka bilateralnog pneumotoraksa, te bilateralne suprarenalne hemoragije. Verifikovano je i prisustvo subgalealnog hematoma.”

Marica Mihajlović otkrila je i da njihova porodica treba da kontaktira sa advokatom, te da neće stati dok se ne istjera pravda i doktor M.M. bude kažnjen.

“Volela bih da se sve ovo reši što pre, treba i da kontaktiramo advokata, nećemo stati dok se doktor ne kazni”, rekla je.

Podsjetimo, nakon ispovjesti Marice Mihajlović i Jelene Ivković, koje su hrabro podijelile svoja iskustva o akušerskom nasilju, javnost u Srbiji sada sve više postavlja pitanja o stanju u porođajnim salama. Ovaj ozbiljan problem privukao je pažnju ne samo građana već i nadležnih institucija, a broj optužbi za neprimjereno ponašanje medicinskog osoblja u porođajnim salama bilježi zabrinjavajući porast.

Slučaj doktora iz Sremske Mitrovice, čije postupke je istraživala inspekcija Ministarstva zdravlja nalazi se u fokusu javnosti, piše Telegraf.

Izvor: Bl portal