Beograđani idu na nove izbore

03.03.2024. - Aktuelno

Skupština grada Beograda nije danas konstituisana, pošto je predsjedavajući Toma Fila konstatovao da ponovo nema kvoruma i da je istekao rok za formiranje vlasti u glavnom gradu Srbije.

Fila je na početku sjednice rekao da nema kvoruma i da se nisu ispunili uslovi za konstituisanje.

“Ono što sam vam i rekao – izbori”, poručio je Fila i zaključio sjednicu, prenosi Tanjug.

U sali nije bilo odbornika ni vlasti ni opozicije.

Bio je to treći pokušaj konstituisanja skupštine, odnosno sjednica kojom je predsjedavao Toma Fila je prvi put odložena 19. februara zbog nedostatka kvoruma, a potom i 1. marta iz istog razloga.

Predsjednik Privremenog organa i potpredsjednik Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić saopštio je juče da je Predsjedništvo Srpske napredne stranke jednoglasno donijelo odluku da se ide na nove beogradske izbore.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, ukoliko se ne konstituiše skupština u roku od dva mjeseca od objavljivanja rezultata izbora (3. januara 2024. godine) imenuje se privremeni organ i raspisuju izbori.

Pošto danas nije konstituisana Skupština grada, odnosno nisu izabrani predsjednik Skupštine grada i sekretar, stvoreni su uslovi da se raspišu novi izbori.

Te izbore treba da raspiše predsjednik Skupštine Srbije u roku od mjesec dana, a da se održe u roku od 45 do 60 dana od dana raspisivanja izbora.

Vlada treba da imenuje Privremeni organ koji će do izbora rukovoditi gradom.

Izvor: Nezavisne