Suđenje za uništavanje dokaza pred zastarom!

26.02.2024. - Aktuelno

Suđenje kriminalističkim tehničarima Zoranu Bošnjaku i Mikici Marjancu, optuženim za sprečavanje dokazivanja u predmetu David Dragičević, uskoro bi moglo da zastari, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Responsive image

Krivično djelo za koje se terete optuženi izvršeno je u martu 2018. godine, a u martu ove godine navršiće se tačno šest godina, što po zakonu znači da predmet ide u apsolutnu zastaru. Tako apsolutna zastara nastupa 25. marta i ako do tada ne bude predmet okončan i donesena pravosnažna presuda biće obustavljen proces. Tako Osnovni sud treba prije tog roka da donese presudu, a koju zatim Okružni treba da proglasi pravosnažnom da ne bi došlo do zastare.

Pomenute je Osnovni sud u Banjaluci dva puta oslobađao krivice zbog nedostatka dokaza, a obe presude je ukinuo Okružni sud u Banjaluci i vratio na novo suđenje. 

Odbrana optuženog Bošnjaka na drugom ponovljenom suđenju u banjalučkom Osnovnom sudu danas je zatražila izuzeće postupajućeg tužioca Dalibora Vreće kojeg planira saslušati kao svjedoka. Bošnjakov advokat Damir Alagić je istakao da su u ovom slučaju prije otvaranja na sudu izuzimane vreće s dokazima.

“Svjedok Mirko Živković je na sudu ranije rekao da su iz depoa izvlačene vreće i vađeni odjevni predmeti. Planiramo da saslušamo Vreću u svjetlu tog svjedočenja da nam kaže da li je postojala naredba za izuzimanje dokaza, zašto se dokazi nisu nalazili u sudu već u depou MUP-a. Da li je postojala evidencija izuzimanja dokaza”, rekao je Alagić.

On je između ostalog predložio da se na ponovljenom suđenju saslušaju raniji svjedoci inspektor Mirko Živković, Siniša Kojdić, te Slađan Kvržić koji je u sporno vrijeme bio načelnik Odsjeka za Opšti kriminal u PU Banjaluka te Zoran Pašalić koji je bio šef Odsjeka za seksualne i krvne delikte. 

Tužilac Vrećo je istakao da je zahtjev advokata Alagića za ponovnim saslušanjem svjedoka usmjeren na odugovlačenje postupka kako bi slučaj zastario. Podsjetio je da je i ranije traženo njegovo izuzeće te da je to odbijeno.

Nakon Alagićevog zahtjeva sudija Radmila Medaković odgodila je suđenje za 4. mart, a o zahtjevu advokata za izuzeće Vreće odlučiće Glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva. Optužnicom Marijancu i Bošnjaku na teret je stavljeno da su bacili bokserice koje su 25. marta 2018. godine, nakon obdukcije, skinute s Davidovog tijela i prebačene u depozit PU Banjaluka u prostoriju za sušenje predmeta, odakle su nestale.

David Dragičević nestao je u noći između 17. i 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo je pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas. Policija je smrt okarakterisala kao zadesnu, da bi tri mjeseca kasnije Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci slučaj kvalifikovalo kao ubistvo. Počinioci do danas nisu otkriveni. Istragu je preuzelo Tužilaštvo BiH.

Optužnica protiv Marijanca i Bošnjaka podignuta je u septembru 2018. godine, dakle šest mjeseci nakon izvršenja krivičnog djela. Optuženi su se o krivici izjasnili u decembru 2018, odnosno januaru 2019. godine. Suđenje je počelo u aprilu 2021. godine, a prva oslobađajuća presuda donesena je u januaru 2022. godine. Godinu dana kasnije, Okružni sud u Banjaluci je ukinuo oslobađajuću presudu, a u januaru ove godine i po drugi put je ukinuo još jednu oslobađajuću presudu.

Advokat Damir Alagić “Glasu Srpske” je rekao da je njegov klijent Zoran Bošnjak “prošao poligrafsko ispitivanje u Federalnoj upravi policije. Pojasnio je da je testiranje je rađeno po nalogu Tužilaštva BiH. Alagić je pojasnio da je u ovom slučaju naredba za preuzimanje predmeta iz depozita datirana na 18. maj 2018. godine, a inspektor Mirko Živković je dokaze izuzeo 15. maja te godine.

“Zatim je 22. maja vreća sa dokazima iz Zavoda za sudsku medicinu RS vraćena jer im je dostavljena greškom. Jedinica za forenziku MUP-a RS je 24. maja navela da u popisu dokaza od 18. maja nedostaju gaće”, pojasnio je Alagić.

Izvor: Glas srpske