Povrijeđeni muškarac otišao kući iz bolnice

19.06.2024. - Aktuelno

Vijest da je, nakon svađe a potom i fizičkog obračuna dvoje supružnika iz okoline Gradiške, 49-godišnji muškarac zbrinut u Domu zdravlja, a potom bolnici, sa vidnim povredama koje mu je, navodno, nanijela supruga, uznemirila je mnoge stanovnike grada na Savi.

To je na prečac postala glavna tema. Rajko Dodik, direktor bolnice kazao je za “Nezavisne novine” da je muškarac, koji se dovodi u vezu sa ovim slučajem, “primarno zbrinut u bolnici, ali je odbio dalje liječenje. Nakon obrade i ukazane pomoći, na vlastiti zahtjev je otišao kući”.

Tihomir Rakita, zamjenik načelnika Policijske uprave Gradiška kazao je da su o ovom slučaju izdali saopštenje.

“Policijski službenici Policijske uprave Gradiška, 19. juna 2024. godine, lišili su slobode J.H. i B.H. iz Gradiške, a koji su osumnjičeni da su počinili krivično djelo “Nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici”, navedeno je u saopštenju.

Policijskoj stanici Gradiška, istog dana, oko 5.20 časova, od strane dežurnog radnika Službe hitne pomoći Gradiška, prijavljeno je da se u prostorijama navedene ustanove nalazi muško lice sa povredama.

“Policijski službenici PU Gradiška su postupili po prijavi i operativnim radom na terenu došli do saznanja da se radi o muškarcu inicijala B.H. koji je povrede zadobio od strane supruge J.H. iz Gradiške”, navode u Policijskoj upravi Gradiška.

Nezvanično, supružnici žive u inostranstvu, a u Gradišci borave privremeno, na godišnjem odmoru.

O ovom slučaju obaviješten je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilašva Banjaluka, koji je naložio da se nakon kompletiranja predmeta protiv J.H. i B.H. dostavi izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

U Centru za socijalni rad Gradiška kazali su za “Nezavisne novine”“ da oni nemaju saznanja o ovom slučaju.

Nasilje u porodici

Inače, o nasilju u porodici na području Gradiške Stana Balaban, direktor ove ustanove, kaže da porodično nasilje nije raširena pojava.

Ipak, oni svakom slučaju pristupaju krajnje odgovorno, kako bi eliminisali uzroke i preduhitrili posljedice.

“Problem nasilja u porodici je slojevit, a primjeri veoma različiti, naročito uzroci. Posebno vodimo računa od djeci, ali i srodnici takozvanih disfunkcionalnih porodica, trpe teške posljedice. Žrtve nasilja se, samo u krajnje teškoj situaciji opredjeljuju da prijave nasilnika, nadajući se da će problem tako bezbolnije riješiti”, kazala je Stana Balaban.

Ona naglašava da senzacionalistički pristup porodičnom nasilju ima veliku štetu.

“O veoma osjetljivim slučajevima, često se piše na društvenim mrežama i pojedinim medijima, bez dovoljno jasnih činjenica i uvažavanja stavova i mišljena institucija. U Gradišci smo usvojili Protokol o postupanju u slučajevima nasilja u porodici na području grada, sa jasnim zadacimna i obavezama. Uključeno je više institucija, škole, policija, zdravstvene i socijalne ustanove, gradska uprava i drugi”, pojasnila je Stana Balaban rekavši da je to obezbijedilo efikasno djelovanje i dobru komunikaciju.

Izvor: Nezavisne / Milan Pilipović