Biće otpisano više od šest miliona KM nenaplativih potraživanja

26.12.2022. - Aktuelno

Na narednoj sjednici Skupštine grada Bijeljina, zakazanoj za 30. decembar, na kojoj je najvažnija tačka donošenje budžeta za 2023. godinu u predloženom  iznosu od 68.585.164 KM, biće razmotrena i odluka o konačnom otpisu nenaplativih potraživanja u iznosu većem od šest miliona KM.

Naime, o čemu se zapravo radi? U predloženoj odluci, koja će se naći pred odbornicima, nenaplativa potraživanja po osnovu komunalne nadoknade iznose 5.897.003 KM, nenaplativa potraživanja po osnovu zakupa poslovnih prostorija iznose 13.673 KM, nenaplativa potraživanja po osnovu taksi i nadoknada iznose 219.715 KM, dok nenaplativa potraživanja po osnovu usluga Vatrogasne jedinice iznose 2.001 KM.

U obrazloženju odluke o otpisivanju nenaplaćenih potraživanja navedeno je da je “ispoštovan rok zastare nenaplaćenih potraživanja, odnosno da je prošlo više od tri godine za naplatu i da sada ne postoji nikakav pravni osnov za njihovu knjigovodstvenu evidenciju. Iako su preduzete sve pravne radnje da se pomenuta potraživanja naplate, do toga nije došlo, te je Skupštini grada predloženo da donese odluku o konačnom otpisu nenaplativih potraživanja.

Iz svega ovoga proizilazi jasan i nedvosmislen zaključak, oni koji poštuju sve odluke i pravila življenja u gradskim urbanim sredinama, odnosno svi oni koji uredno izmiruju svoje obaveze prema lokalnoj zajednici, ispada da su “diskriminisani” u odnosu na one koji se na takve odluke svjesno oglušuju i izbjegavaju  plaćanje propisanih obaveza.

Bijeljina.com