Prve snježne padavine stvorile odlične uslove

10.01.2024. - Aktuelno

Prve snježne padavine ove godine i temperatura ispod nule stvorile su odlične uslove za uživanje u zimskim sportovima, zbog čega u ski-centrima širom Srpske očekuju veliki broj skijaša u narednim danima, naročito najmlađih koji odmaraju od školskih obaveza.

Responsive image

Građani Srpske u zimskoj idili mogu uživati na nekoliko domaćih planina, a izdvaja se olimpijska ljepotica Jahorina, gdje su nove snježne padavine stvorile neophodne uslove za vještačko osnježivanje.

“Na Jahorini je, usljed novih snježnih padavina i poboljšanih uslova za skijanje, u funkciji šestosjed “Trnovo” sa pripadajućom ski-stazom, a osim njega u narednom periodu planirano je i pokretanje šestosjeda “Ogorjelica dva”, saopšteno je juče iz Olimpijskog centra “Jahorina”, navodeći da je uz “fektori”, koji je bio u pogonu, u rad pušten i tradicionalni sistem osnježivanja u punom kapacitetu.

Turistički radnici Jahorine pozvali su sve ljubitelje zimskih sportova da uživaju u uslovima koje ova planina pruža.

I na Kozari predano rade u osnježivanju staza kako bi prve skijaše ugostili već danas.

Snijeg je mali, palo je svega 7-8 centimetara, ali je temperatura vazduha apsolutno zadovoljavajuća pa već dva dana ubrzano pripremamo staze. Danas ćemo otvoriti dječju stazu kao i jednu stazu za odrasle. U toku je školski raspust i važno nam je da djeci omogućimo da što duže uživaju u zimskim radostima – rekao je predsjednik Planinarsko-skijaškog društva “Ljubijski rudar” Božo Grbić.

On je dodao da su i tokom decembra staze radile nekoliko dana.

“Do nove godine naplaćivali smo staru cijenu, odnosno 22 KM je koštala dnevna karta ski-pasa, ali od danas će ona koštati 24 marke”, rekao je Grbić.

Na lokalitetu Bukova glava u blizini Srebrenice po prvi put prošle godine otvoreno je skijalište “Javor ski” pa zaljubljenici u zimske sportove iz tog kraja više ne moraju ići u udaljene zimske centre.

Sa radom nastavljamo i ove godine. Otvorili smo sezonu, skijaši su od ponedjeljka na stazi gdje je oko 15 centimetara snijega. U narednim danima očekujemo nove padavine tako da će uslovi biti idealni. Nama su fokus skijaši iz Srebrenice, Bratunca i okolnih opština, ali tu su i gosti iz Bijeljine, ali i Srbije. Takođe, za vrijeme praznika naši gosti su i ljudi koji žive u dijaspori – rekao je za “Glas Srpske” direktor srebreničkog centra “Javor ski” Miroslav Matić.

On je dodao da imaju najpristupačnije cijene u Srpskoj i BiH što je važno u izazovnim vremenima, a da bi se u potpunosti razvili i bili konkurentni potrebni su im smještajni kapaciteti.

U budućnosti cilj nam je da skijaši imaju gdje prenoćiti i planirati godišnji odmor. Od ove sezone puno očekujemo, a Ćićevce gdje se ovaj skijaški centar nalazi postavili smo na mapu zanimljivih atrakcija, što doprinosi i kompletnom turističkom razvoju regije – rekao je Matić.

Idealni uslovi za skijanje su i na Kupresu, ali staze još nisu spremne za prve ovogodišnje skijaše.

Snijega ima i niske temperature vazduha nam idu naruku, pripremamo staze i očekujemo da u petak otvorimo sezonu skijanja – rekli su u “Adrija ski-centru” na Kupresu.

Ski-staze još nisu u funkciji ni na Vlašiću, a tamošnji turistički radnici očekuju da će osnježivanje topovima završiti u narednim danima te da će prve skijaše primiti tokom vikenda.

Moderni topovi

Iz Olimpijskog centra “Jahorina” juče je saopšteno da je sistem osnježivanja na toj planini od ove godine dopunjen sa 25 novih snježnih topova kompanije “Tehno alpajn”.

“Riječ je o najmodernijim topovima oznake TT10”, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Bl portal