Profesor gimnazije maturantima nabavio alkohol, pa spopadao učenice

10.11.2023. - Aktuelno

Profesor beogradske Filološke gimnazije B.Dž. napravio je skandal na maturskoj ekskurziji u Italiji gdje je, omogućio maturantima da dođu do alkohola i da ga konzumiraju, a zatim je, prema riječima svjedoka, „sa njima pio, nedolično se ponašao i spopadao učenice“.

100.jpeg

Kako Blic nezvanično saznaje, učenice koje su bile na „meti“ B.Dž. su odmah prijavile drugim profesorima da ih ovaj uznemirava i da se nedolično ponaša. Po povratku sa ekskurzije sve su ispričale roditeljima koji su razgovarali sa direktorkom škole i obavestili policiju o nemilom događaju.

Uprava gimnazije potvrdila incident

Da je do incidenta na ekskurziji došlo rečeno nam je i u Upravi Filološke gimnazije.

“Prijavljeno je uznemiravanje. Preduzete su sve zakonom predviđene mere: pokrenut je disciplinski postupak i suspenzija. Došlo je do raskida radnog odnosa. Profesor više nije član kolektiva naše škole. O svemu su obavještene nadležne institucije”, kratko su rekli nadležni iz Filološke gimnazije.

Oni nisu željeli da preciziraju do kakvog je tačno „uznemiravanja“ došlo, ali su apelovali na odgovorno postupanje u vezi sa ovim slučajem zbog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti jer pored punoljetnih, u ovom incidentu bilo je i maloljetnih učenika.

I u Ministarstvu prosvjete potvrđeno je da je došlo do incidenta na ekskurziji za koji su blagovremeno po protokolu obavješteni od strane nadležnih iz Filološke gimnazije.

“U svakoj pojedinačnoj situaciji zlostavljanja ili nasilja učenika nad učenikom, učenika nad nastavnikom i nastavnika nad učenikom reaguje i postupa škola, a Ministarstvo prati postupanje ustanova. Povodom incidenta u Italiji, škola je odmah po povratku suspendovala nastavnika i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak. Disciplinski postupak nije krivični postupak, zaposlenom se izriču mjere, a ne kazne i sankcije”, kažu u Ministarstvu prosvete.

Profesor suspendovan, pa dao otkaz

Dodaju da je, s obzirom na to da je zaposleni posle pokrenutog disciplinskog postupka i rješenja o udaljenju sa rada podnio zahtjev za raskid radnog odnosa, doneto rješenje o prestanku radnog odnosa.

“Najteža mjera disciplinskog postupka je prestanak radnog odnosa do koga je i došlo. Škola je odmah po povratku djece sa ekskurzije organizovala podršku učenicima i održava stalnu komunikaciju sa roditeljima učenika”, kažu u Ministarstvu prosvjete.

Šta se tačno dogodilo na ekskurziji utvrdiće istraga jer je čitav slučaj preuzelo nadležno javno tužilaštvo i MUP, koji i dalje sakupljaju dokaze u vidu izjava vinovnika incidenta i svjedoka kako bi odredili za koje krivično djelo će teretiti B.Dž.

Izvor: Srpska info