IZIS sistem “obolio od autoimune bolesti i napao sam sebe”?

28.02.2024. - Aktuelno

Današnjim puštanjem sistema za razmjenu elektronskih recepata, desio se problem koji je sistem prepoznao kao eventualni napad i usporio njegov rad.

zdravstvo

Prevedeno rečeno, IZIS( platforma na kojoj rade medicinski radnici) ovaj put nije pod napadom hakera, nego same sebe, što se u medicinskom žargonu zove “autoimuna bolest”. 

Pacijenti i medicinari za dva dana, ulaze u treći mjesec haosa, zbog pada sistema IZIS, za koji je objavljeno da je rezultat hakerskog napada. 

Iz firme MMS code su medicinskim radnicima izrazili “veliko žaljenje zbog trenutnog stanja na IZIS sistemu, a razlog je trenutna blokada odnosno zastoj kompletnog sistema”. 

Pacijentima se nisu obratili. 

Zato su medicinarima, koji rade u otežanim uslovima, uz pomoć “štapa i kanapa”, objasnili: 

“Kao što vam je poznato, prilikom hakerskog napada na sistem 31.12.3. godine, došlo je do promjene politike korišćenja sistema, gde smo bili prisiljeni da hardverski i softverski dodamo određene komponente kako bismo povećali sigurnost samog sistema.Između ostalog, bili smo prisiljeni integrisati dodatne uređaje za mrežnu kontrolu saobraćaja, kao i određene druge bezbedonosne aspekte, što iziskuje određene promene na samom sistemu. Ekipe iz MMS koda i Ericssona rade na što bržem otklanjanju ovog problema, sa ciljem da sistem u narednom periodu nema iste ili slične probleme.Još jednom se izvinjavamo zbog ove neprijatnosti, ali su jednostavno stvari koje su bile nepredvidive, i koje niko ni sa strane implementatora, ni sa strane Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, nije mogao da predvidi.”

Banjaluka.com