Vučić podijelio ordenje povodom Sretenja – Dana državnosti Srbije

15.02.2024. - Aktuelno

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je sretenjsko ordenje, povodom Dana državnosti, zaslužnim pojedincima i institucijama iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i inostranstva.

Responsive image

Danas slavimo Sretenje najvažniji datum u Srbiji. Za nas je Sretenje crveno slovo. Mnogo toga smo započeli, napravili, završili za Sretenje. Mnogo toga smo napravili na Sretenje, rekao je predsjednik Srbije..

“Ne smijemo da zaboravimo onaj najvažniji detalj – ljude. Naše hrabre ljude, srpskog seljaka i njegovu snagu. I Karađorđa, čovjeka iz siromašne porodice koji je sam izrastao, učio, vojevao, postao gazda i krenuo da sanja srpsku državu za sve nas”, rekao je Vučić na početku svečane ceremonije.

Istakao je i da je prije ustanka Karađorđe znao tri osnovne potrebe kod Srba.

“Da se znaju moralni red i odnosi među ljudima, da se čuva naslijeđeno i prima novo poslije provjeravanja, da se odluke ne donose svojevoljno, nego uvijek dogovorno, jer i drugi imaju pameti. Na toj matrici Karađorđe je poveo borbu za slobodu i krenuo da stvara državu”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije uručio je šest odlikovanja za zaslužne pojedince i institucije iz Republike Srpske. Sretenjski orden prvog stepena dobili su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i akademik Rajko Kuzmanović.

Posthumno, zlatnom Medaljom za hrabrost “Miloš Obilić” odlikovan je Spomenko Gostić, jedan od najmlađih boraca Vojske Republike Srpske koji je kao petnaestogodišnjak poginuo 1993. godine.

Karađorđevu zvijezdu dobili su glumac Nikola Pejaković i glumica Biljana Čekić iz Republike Srpske, koja je igrala Daru iz Jasenovca, a Sretenjski orden drugog stepena dobilo je Narodno pozorište Republike Srpske.

Predsjednik Srbije je odlikovanja dodijelio pojedincima i institucijama iz različitih oblasti kulturnog, privrednog, sportskog i društvenog života, a na spisku su diplomate, književnici, novinari, glumci, pjevači, sportisti, pripadnici policije i vojske.

Ceremoniji uručivanja više od 110 ordenja u zgradi Predsedništva prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te zvaničnici Srpske, Srbije i Crne Gore.

Izvor: Srpska info