Nastavio je da živi kroz uloge koje je ostvario

09.02.2024. - Aktuelno

Glumac Nebojša Glogovac preminuo je na današnji dan 9. februara, prije tačno šest godina nakon teške bolesti.

Responsive image

Nebojša Glogovac nas je napustio u 49. godini, a iza sebe je ostavio neutješnu suprugu Milicu i kćerku Sunčicu, sinove Gavrila i Miloša i oca Milovana.

Glogovac je prije šest godina sahranjen u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, a njegova supruga Milica Glogovac je danas na groblje došla sa buketom crvenih ruža.

Nebojša Glogovac je rođen 30. avgusta, 1969. u Trebinju, u porodici sveštenika Milovana i Milene Glogovac. Porodica se preselila u Pančevo kada je Nebojša imao 7 godina. Glogovac je imao malu ulogu školskog druga Slobodana Popadića u tada vrlo popularnoj seriji „Bolji život“ (1987).

Poslije srednje škole je upisao studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Nakon dvije godine studija se predomislio i 1990. je upisao glumu na beogradskom Fakultetu dramskih umjetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Zajedno sa njim su studirali Nataša Ninković, Vojin Ćetković i Sergej Trifunović.

Nebojša Glogovac je tumačio brojne uloge na televiziji i u pozorištu.

Jedna od njegovih poslednjih uloga bila je u TV seriji “Nemanjići – Rađanje kraljevine”, koje će uskoro početi da se emituje na RTS-u. Tumačio je ulogu Vukana, najstarijeg sina Stefana Nemanje.

“Mislio sam da neće uspjeti da upiše glumu”

Otac Milovan je u emisiji “Dok anđeli spavaju” otkrio kako na početku nije bio svjestan talenta svog sina zbog toga što je on za porodicu predstavljao prije svega figuru sina, brata, supruga i oca.

Taj dio njegove ličnosti za nas je bio vrlo interesantan, a što se tiče umjetničke vrijednosti – to su drugi procjenjivali. Vjerovatno mi ne bismo mogli da budemo objektivni zbog osjećanja da je to naše dijete. Gluma je specifičan posao i svakako nam je bilo stalo da pokaže prave rezultate. Kada je krenuo tim putem, imali smo jedan drugačiji razgovor. Nebojša je prvo upisao psihologiju. Jedan od profesora, Braca Ognjanović, šalio se kako je on od Nebojše napravio glumca jer ga je oborio dva puta. Kad je vidio da tu treba mnogo da se “zapne”, da se radi, odlučio se za glumu. Ja sam isprva mislio kako neće uspjeti da upiše glumu. Moj uslov je bio da upiše i teologiju. Nebojša je zaboravio to obećanje kasnije. Govorio sam “bolje da bude dobar glumac, nego loš sveštenik”. I dalje smatram da je završio teologiju, mnogo bi mu koristilo u poslu kojim se bavio – istakao je Milovan.

Podsjetimo, gostujući u jednoj emisiji, supruga Nebojše Glogovca otkrila je šta bi voljela da kaže svojoj kćerki o njenom ocu.

Ja volim da odvajam njegov lik i djelo od onoga što smo bili mi, ali naravno da bih bila srećna da kćerki kažem: Ovo je ulica koja nosi ime tvog tate. To bi bilo lijepo. On to zaslužuje i sigurna sam da svi mislimo da mu to i pripada. Treba da odnjegujemo bolje i trajnije vrednosti. On je heroj i legenda, važan primjer mladim ljudima. Bio je to i ostao. Vjerujem da dobra djela žive – kazala je Milica Glogovac.

Izvor: Bl portal