Semberija: Situacija sa afričkom kugom i dalje teška | Bijeljina.com

Semberija: Situacija sa afričkom kugom i dalje teška

05.09.2023.

Od 39.000 svinja,koliko ih je do sada eutanazirano na području Republike Srpske , 80% je sa područja Semberije gdje je situacija i dalje veoma teška.

” Svaki dan se pojavi od četiri do šest novih slučajeva farmi koje je zahvatila zaraza. Zaista ne znam šta je ovo više. Prepušteni smo sami sebi. Vdite i sami da su svi zakazali, kako institucije, tako i gradonačelnik. Svi samo čekaju da se na kraju desi ono što je najgore, a to najgore “puca” po nama, proizvođačima. Jer, ljudi od toga žive, prehranjuju porodice”, kaže Savo Bakajlić predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice.

U Bijeljini održan sastanak ekspertskog tima

Ekspertski tim za praćenje i suzbijanje širenja afričke kuge donio je izmjene u Pravilniku , sa ciljem postizanja boljih rezultata u prevenciji i spriječavanju širenja zaraze. Sagledane su mogućnosti kako zaražene i ugrožene zone staviti pod bolju kontrolu, ali istovremeno omogućiti bezbjedno premiještanje, transport i klanje zdravih životinja.

“Zadovoljni smo sa rezultatima koje smo do sada poistigli. I dalje idemo sa promjenama, kako bi spriječili širenje afričke kuge svinja, ali da bi dozvolili promet živoinja koje se nalaze u ugrioženom zaraženom području ,da ne čekaju kugu nego da idu u ekonomsko iskorištavanje”, kaže glavni republički veterinarski inspektor Vladimir Milijević.

U Ugljeviku situacija nešto povoljnija

Navodeći da se mogu pohvaliti dobrom saradnjom sa kolegama iz Bijeljine, ali i republičkim inspektorima i stručnjacima Instituta “Vaso Butozan”, iz ugljevičke Veterinarske stanice kažu da je na prostoru ove Opštine situacija nešto bolja.

” Značaj biosigurnosnih mjera i pojedinaca,uzgajivača u oim kriznim situacijama je od ključnog značaja. Mi smo na području Ugljevika u blagom stišavanju, već dan ili dva nemamo novih slučajeva, te mislim da smo nekako uspjeli situaciju staviti pod kontrolu”, kaže Predrag Novaković predstavnik veterinarske stanice Ugljevik.

Zakopavanje eutanaziranih životinja postao veliki problem

Obavezan popis imanja i životinja zajedno sa biosigurnosnim mjerama treba da se dovede na viši nivo istakli su nadležni, a kako navode, odgovornost je dalje na svima nama.

Do 15. septembra iz Kine će stići vrijedna donacija od 2,5 miliona maraka koja podrazumijeva opremu koja će pomoći u borbi sa afričkom kugom.

 

Bijeljina.com