Sadašnja suša u Evropi mogla bi postati najgora u istoriji

07.07.2022. - Aktuelno

Zbog sve većih klimatskih promjena Evropa se suočava sa jednom od najtežih godina kada su u pitanju prirodne katastrofe kao što su suše i šumski požari, saopštila je danas Evropska komisija (EK).

Evropski komesar Maroš Šefčovič izvestio je danas poslanike EU da bi „sadašnja suša u Evropi mogla postati najgora u istoriji“ i dodao da požari koji pustoše ogromne dijelove seoskih područja samo pogoršavaju klimatsku krizu, navodi AP.

-Statistika pokazuje da od 2017. imamo sve intenzivnije šumske požare u Evropi i očekujemo da će se taj trend nažalost, nastaviti i ove godine – izjavio je Šefčerovič, prenosi AP.

Dugotrajna suša pogodila je nekoliko zemalja članica EU, poput Grčke i Italije, a toplotni talas prošlog mjeseca je zahvatio čak i sjevernu Njemačku, što je povećalo zabrinutost širom Evrope.

Šefčovič je saopštio da EU već finansira raspoređivanje više od 200 vatrogasaca iz svih zemalja članica radi gašenja požara u Grčkoj, navodi AP.

Italija je usred toplotnog talasa, iako je rano ljeto, a sjeverni dio te zemlje pogodila je najveća suša u posljednjih 70 godina.

Prema mišljenju stručnjaka, ovakvi vremenski uslovi izazvali su prošlonjedeljnu nesreću, prilikom koje se ogroman komad glečera sa vrha Marmolada u Dolomitima odlomio i prouzrokovao smrt devet planinara.

-Tragični događaj u Marmoladi je samo najnoviji primjer katastrofa povezanih sa povišenim temperaturama, a samim tim i klimatskim promjenama – istakao je Šefčović, prenosi AP.

 

izvor:Glas Srpske/ FOTO:Glas Srpske