Salkić tužio Dodika povodom proslave 9. januara

06.02.2024. - Aktuelno

Poslanik iz SDA u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ramiz Salkić podnio je protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH, iz kojeg navode da su zaprimili više prijava zbog proslave 9. januara.

Responsive image

Salkić je rekao da je u januaru podnio krivičnu prijavu protiv Dodika, članova Odbora za proslavu 9. januara i drugih neidentifikovanih osoba koje su učestvovale u obilježavanju, ali o statusu te prijave iz Državnog tužilaštva nisu željeli posebno komentarisati.

–Sada je na Tužilaštvu da utvrdi ko su ti ljudi, ko su članovi Odbora i da poduzmu korake da prikupe informacije. Ja sam određene informacije i u prijavi naveo, koje mogu biti smjernica kako da dođu do ljudi koji su uradili ovo krivično djelo – rekao je Salkić za Detektor.

On je u krivičnoj prijavi, u koju je Detektor imao uvid, naveo da je Dodik u saradnji sa članovima Odbora za proslavu i drugim neidentifikovanim osobama prije 9. januara 2024. godine javno istupao, poduzeo niz mjera i radnji, pripremio proslavu dana RS, zatim za organizaciju koristio svoj službeni položaj, protivzakonito angažovao ljudske i materijalne resurse entiteta i prisustvovao nizu manifestacija “kojima je pokazao nepoštivanje konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH”.

Ustavni sud je u novembru 2015. proglasio proslavu 9. januara neustavnom, jer je diskriminatorna u odnosu na nesrbe u tom entitetu.

U prijavi Salkić je skrenuo pažnju na nekoliko Dodikovih medijskih izjava te naveo da je time predsjednik RS jasno pokazivao nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH.

Salkić pojašnjava da u krivičnoj prijavi traži i mjeru pritvora za Dodika.

–Protiv Milorada Dodika se trenutno vodi sudski proces zbog nepoštivanja odluka Šmita koga institucije ne priznaju za visokog predstavnika, dakle kršenja Krivičnog zakona BiH. I sada je opet obilježavao 9. januar. Imamo iskustva iz ranijeg perioda, dakle radi se o licu koje je sklono činjenju ovih krivičnih djela – kaže Salkić.

Iz Tužilaštva nisu komentarisali posebno ovu prijavu, ali su za Detektor naveli da je protiv Dodika zaprimljeno više prijava, koje su proslijeđene u rad.

Izvor: Srpska info