Vijest koja će posebno obradovati najstarije

16.01.2024. - Aktuelno

Povećanje penzija u Republici Srpskoj očekuje se početkom februara, a direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladen Milić kaže da je riječ o 21. redovnom godišnjem usklađivanju penzija počevši od 2013. godine što je u skladu sa Zakonom o penzijsko invalidskom osiguranju Republike Srpske.

Responsive image

Milić je dodao da je do sada bilo 13 vanrednih usklađivanja i sedam redovnih godišnjih usklađivanja po nominalnoj stopi od 58,4 odsto.

“Stvarno ili efektivno povećanje penzija u ovih proteklih 10 godina je bilo negde oko 75 odsto. Mi očekujemo još određene podatke iz Republičkog zavoda za statistiku koje obično dobijamo negdje između 22. i 25. januara svake godine i na osnovu tih pokazatelja, odnosno na osnovu rasta prosječne plate u toku 2023. data za svih 12 meseci i na osnovu rasta troškova života, odnosno cijena na malo, vidjećemo koliki će procenat usklađivanja penzija biti“, rekao je Milić.

Kako je dodao, očekuje da redovno godišnje usklađivanje penzija neće biti ispod devet odsto.

“Republika Srpska bilježi pozitivan trend smanjenja stope inflacije na mjesečnom nivou“, kaže Milić.

Milić je dodao da su u Fondu PIO zadovoljni ostvarenim rezultatom u toku 2023. godine prije svega zahvaljujući svim zaposlenim.

“Svi su dali svoj doprinos da 2023. godina bude najbolja u istoriji postojanja Fonda za penzijsko invalidsko osiguranje Republike Srpske. Mogu da budem s pravom ponosan na sve zaposlene i na ostvarene rezultate jer svi pokazatelji koje pratimo govore u prilog tome“, kaže Milić u ATV jutru.

Kako je rekao, Fond je u toku prošle godine ostvario rekordan prihod po osnovu doprinosa za penzijsko osiguranje u iznosu od 1,35 milijardi konvertibilnih maraka što je za 14,8 odsto više u odnosu na prihod po osnovu doprinosa ostvarenom u toku 2022. godine.

Milić je podsjetio i da je redovno godišnje usklađivanje penzija zajedno sa vanrednim u januaru 2023. godine bilo 13,5 odsto.

“Zabilježeno je da je prosječan mjesečni prohod oko 112,5 miliona KM a na dnevnom nivou 5,65 miliona KM. Decembar smo imali rekordan sa više od 131 milion KM”, rekao je Milić.

Izvor: Bl portal